Evakuacijos, dėl kurios susiderėjo Libano grupuotė „Hezbollah“, metu kovotojai buvo išgabenti iš Sirijos pasienio su Libanu. Tačiau tai supykdė Iraką ir JAV, tvirtinusius, kad kovotojai turėjo būti ne evakuojami, o žūti mūšio lauke.

Rugpjūčio pabaigoje pasiektu susitarimu keliems šimtams kovotojų ir jų šeimų narių leista persikelti į Bukamalį - netoli sienos su Iraku esantį IS kontroliuojamą miestelį. Mainais į tai kovotojai įsipareigojo išlaisvinti kalinius ir grąžinti 2014 metais pagrobtų Libano karių palaikus. Vienas išgyvenęs „Hezbollah“ kovotojas į Libaną buvo grąžintas ketvirtadienį.

JAV vadovaujama koalicija smūgiu iš oro apgadino kelią, kuriuo važiavo vilkstinė, todėl kovotojai apie dvi savaites negalėjo pajudėti iš dykumos. Tačiau pranešama, kad daliai transporto priemonių vis dėlto buvo pavykę prasmukti į kovotojų kontroliuojamą teritoriją. JAV teigė pačios vilkstinės nebombardavusi todėl, kad joje buvo civilių.

Praėjusią savaitę JAV vadovaujama koalicija pranešė vilkstinės stebėjimą nutraukusi, nes to paprašė Rusija, Sirijos pajėgoms rytinėje Deir ez Zoro provincijoje pasistūmėjus į priekį kovoje prieš IS.

Didžiojoje Britanijoje veikiantis Sirijos žmogaus teisių stebėjimo biuras patvirtino, kad autobusai su maždaug 400 kovotojų ir civilių trečiadienį pasiekė Deir ez Zoro provinciją.

Sirijos vyriausybės pajėgos praėjusią savaitę pralaužė trejus metus trukusią kai kurių šios provincijos sostinės, taip pat Deir ez Zoro, dalių apgultį ir šiuo metu su ekstremistais kaunasi miesto viduje. Kovotojai kontroliuoja mažiau nei pusę miesto teritorijos ir yra apsupti iš trijų pusių, o jiems už nugarų - Eufrato upė. Tačiau jie vis dar kontroliuoja šalia miesto esančias kaimiškas vietoves ir sieną su Iraku.

Tuo tarpu JAV remiamos Sirijos pajėgos kitoje upės pusėje sėkmingai veržiasi iš rytų ir šiaurės, taip įsitraukdamos į lenktynes, kas pirmiau pasieks sieną su Iraku.