EVA vykdomosios direktorės teigimu, jei kovai su omikron variantu reikės naujos vakcinos, jai patvirtinti šioje institucijoje prireiks trijų ar keturių mėnesių.

„Mes pasirengę“, – Europos Parlamentui sakė E. Cooke ir nurodė, kad su medicinos pramone jau bendradarbiaujama rengiantis tokiam atvejui.

„Žinome, kad tam tikru etapu įvyks kokia nors mutacija ir dėl jos turėsime keisti esamus metodus“, – pridūrė ji.

E. Cooke kalbėjo ramiau nei Pasaulio sveikatos organizacija (PSO), pirmadienį įspėjusi, kad omikron atmainos pasaulyje keliama rizika yra „labai didelė“ ir kad mutavęs koronavirusas galėtų nulemti „sunkias pasekmes“.

Vis daugiau pasaulio šalių praneša apie užsikrėtimo omikron atmaina atvejus ar apriboja skrydžius, o mokslininkai skuba išsiaiškinti šios mutavusios versijos pavojingumą.

Daugiausiai žinomų užsikrėtimo omikron variantu atvejų šiuo metu yra Pietų Afrikos Respublikos (PAR) Johanesburgo ir Pretorijos miestuose bei jų apylinkėse. E. Cooke sakė, kad Europos populiacija senesnė, joje daugiau paskiepytų žmonių, todėl padėtis būtų visai kitokia.

Svarbu išsiaiškinti, ar vakcinos apsaugo nuo naujojo varianto, sakė ji ir pridūrė: „Toks procesas trunka maždaug dvi savaites.“

Kol kas vakcinos galėjo apsaugoti nuo visų koronaviruso atmainų, nurodė E. Cooke. Ji patikino, jog jau dirbama su kompanijomis ir kitais reguliuotojais, kad būtų kaip įmanoma geriau pasirengta tam atvejui, jei reikėtų vakcinas adaptuoti.

„Jei reiktų keisti esamas vakcinas, galėtume jas patvirtinti per 3–4 mėnesius“, – sakė ji.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją