„Komitetas priėjo vieningos, moksliškai pagrįstos išvados – vakcina yra visiškai saugi“, – spaudos konferencijoje teigė EVA vykdomoji direktorė Emer Cooke.

„Taip pat priėjome išvados, kad vakcinos nebuvo susijusios su kraujo trombozių atvejais“, – teigė atstovai. Taip pat skelbta, kad vakcina yra efektyvi, o jos efektyvumas tyrimų metu nežymiai pranoko skelbtą pačios bendrovės.

EVA pripažino, kad kol kas neįmanoma visiškai atsieti šios vakcinos ir itin retų kraujo krešėjimo anomalijų, todėl bus vykdomi tolimesni tiksliniai tyrimai galimam ryšiui išaiškinti, tačiau EVA garantavo, kad vakcinos nauda smarkiai pranoksta galimą žalą.

Agentūra rekomendavo pridėti šių atvejų aprašymą į preparato informacinius lapelius, kad sveikatos apsaugos darbuotojai ir pacientai žinotų apie retų kraujo krešulių susidarymo atvejų tikimybę.

E. Cooke pabrėžė, kad retų ligų atvejai nėra netikėti, kuomet kalbama apie milijonus paskiepytų žmonių.

EVA vadovai akcentavo, kad šalys dabar galės pačios priimti informuotus sprendimus dėl „AstraZeneca“ vakcinos naudojimo.

Gydytoja Sabine Strauss teigė, kad iki vakar vakaro buvo žinomi 8 intravaskulinės koaguliacijos ir 18 smegenų venų sinusų trombozės atvejų, nors paskiepyta daugiau nei 20 milijonų europiečių. Anot S. Strauss, plataus masto klinikiniai tyrimai neparodė jokio ryšio su vakcina, o komplikacijų priežastys galbūt gali būti siejamos su kitomis ligomis arba infekcijomis.

Konferencija turėjo būti surengta 17 val. Lietuvos laiku, tačiau vėliau buvo nukelta valandai.

EVA mokslininkai turi „virtinę galimybių“, taip pat ir galimybę sustabdyti vakcinos patvirtinimą Europos Sąjungoje, nors bloko vakcinavimo kampanijai ir taip labai trūksta skiepų, anksčiau šią savaitę sakė agentūros vadovė.

Nors keliolika šalių sustabdė skiepijimą „AstraZeneca“ ir Oksfordo universiteto vakcina, EVA sako neradusi jokių rimtų problemų požymių ir nurodo, kad po paskiepijimo susidariusių kraujo krešulių atvejų skaičius nėra didesnis nei bendroje populiacijoje tarp nepaskiepytų žmonių.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) trečiadienį tvirtino, kad geriau pasiskiepyti „AstraZeneca“ vakcina nei nesiskiepyti, ir pridūrė, kad tiria prieinamus duomenis apie šiuos skiepus.

PSO ketvirtadienį pakartotinai paragino šalis tęsti skiepijimą „AstraZeneca“ vakcina nuo COVID-19.

PSO pasaulinis patariamasis komitetas dėl vakcinų saugumo penktadienį turi paskelbti „AstraZeneca“ vakcinos saugumo vertinimo išvadas.

„Šiuo metu „AstraZeneca“ vakcinos nauda gerokai nusveria jos keliamą riziką ir jos naudojimas turėtų būti tęsiamas“, – per spaudos konferenciją sakė PSO Europos regiono direktorius Hansas Kluge.

„Per vakcinavimo kampanijas įprasta pranešti apie galimus nepageidaujamus reiškinius. Tai nebūtinai reiškia, kad jie susiję su skiepijimu“, – teigė jis ir pakartojo PSO raginimą toliau naudoti vakciną, kol šis klausimas nagrinėjamas.

„Šiuo metu mes nežinome, ar kai kurias, ar visas būkles sukėlė vakcina, ar kiti atsitiktiniai veiksniai. PSO vertina naujausius saugumo duomenis, o užbaigus viešai bus paskelbtos išvados“, – pridūrė H. Kluge.

Triukšmas dėl „AstraZeneca“ vakcinos, kilęs kelioms šalims pranešant apie naujų COVID-19 atvejų skaičiaus augimą, temdo pasaulines vakcinavimo pastangas siekiant nutraukti daugiau kaip 2,6 mln. gyvybių nusinešusią pandemiją.

„AstraZeneca“ vakcina, kuri yra viena pigiausių ir lengviausiai saugomų bei transportuojamų, vadinama alternatyva neturtingesnėms šalims ir šiuo metu yra itin svarbi programos COVAX dalis. Šios Jungtinių Tautų programos tikslas yra parūpinti vakcinų nuo COVID-19 ir teisingai paskirstyti ją pasaulyje.

Didžiulę imunizavimo programą vykdanti Indija trečiadienį paskelbė, kad ir toliau „visais pajėgumais“ skiepys „AstraZeneca“ vakcinos dozėmis, gaminamomis šios šalies Serumų institute.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (529)