Europos vaistų agentūros (EVA) pranešime nurodoma, kad ji rekomenduoja naudoti naująjį preparatą „Evusheld“ žmonėms nuo 12 metų COVID-19 ligos prevencijai.

Dabar šį preparatą turės patvirtinti Europos Komisija, ES vykdomoji institucija.

JAV maisto ir vaistų administracija dar gruodį leido šį vaistą skirti rimtų sveikatos problemų ar alergijų turintiems žmonėms, kurie negali tinkamai apsisaugoti skiepydamiesi. Jungtinėje Karalystėje leidimas naudoti šį preparatą buvo išduotas praėjusią savaitę.

„Kai preparate „Evusheld“ esantis antikūnų derinys prisijungia prie spyglio baltymo, virusas nebegali patekti į ląsteles ir daugintis ir sukelti COVID-19“, – nurodė agentūra.

EVA paskelbė, kad įvertinusi daugiau nei 5 000 žmonių tyrimų duomenis nustatė, jog „Evusheld“ sumažino užsikrėtimo riziką 77 proc. ir užtikrino mažiausiai šešių mėnesių apsaugą.

Tyrimas atliktas su suaugusiaisiais, kurie niekada nesirgo COVID-19 ir niekada nebuvo skiepyti ar kitaip profilaktiškai gydyti, teigė EVA.

Agentūra pažymėjo, kad tyrimai buvo atlikti prieš atsirandant labai užkrečiamai omikron atmainai, todėl ji vertina duomenis, kad nustatytų, ar nereikės keisti vaisto dozės.

Nors antikūnų preparatais COVID-19 užsikrėtę pacientai yra gydomi daugiau nei metus, „AstraZeneca“ vaistas yra pirmasis, skirtas ilgalaikei COVID-19 infekcijos prevencijai, o ne trumpalaikiam gydymui.

Labiausiai šis vaistas būtų naudingas vėžiu sergantiems pacientams, organų transplantacijos recipientams ir asmenims, vartojantiems imuninę sistemą slopinančius vaistus nuo tokių ligų kaip reumatoidinis artritas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją