Lenkijoje šiuo metu aptarinėjamas planuojamas iš reklamos gautų pajamų mokestis, galintis paveikti daug privačių žiniasklaidos kompanijų, ir įstatymo projektas, kuriuo vyriausybė sako norinti apginti vartotojų žodžio laisvę socialinės žiniasklaidos platformose.

Europos Tarybos žmogaus teisių komisarė Dunja Mijatovič laiške Lenkijos premjerui Mateuszui Morawieckiui rašė, kad šie du įstatymų projektai „gali reikšmingai paveikti žiniasklaidos laisvę ir pliuralizmą“.

Lenkijoje praėjusį mėnesį įvyko beprecedentis žiniasklaidos protestas prieš siūlomą mokestį: privačios televizijos ir radijo stotys 24 valandoms nutraukė transliacijas, o laikraščiai išėjo su visiškai juodais pirmaisiais puslapiais.

D. Mijatovič išreiškė susirūpinimą, kad dėl reklamos mokesčio bus „uždusintos nepriklausomos žiniasklaidos priemonės, tuo būdu apribojant visuomenės galimybes rinktis ją dominantį turinį“.

„Tai neturi dusinti visuomenės sektoriaus, kurio darbas yra būtinas užtikrinant atvirą ir įvairią žiniasklaidos aplinką“, – sakė ji.

Vyriausybė yra sakiusi, kad pinigais iš naujo mokesčio bus finansuojama sveikatos apsauga ir pandemijos paveiktas kultūros sektorius, bet po kritikos persvarsto įstatymo projektą.

D. Mijatovič taip pat sakė, kad planuojamas įstatymas apriboti socialinės žiniasklaidos platformų galimybes ištrinti turinį ar blokuoti vartotojus „kelia susirūpinimą daugeliu atžvilgių“. Ji užsiminė, kad priėmus šį įstatymą internete galės likti daugiau neapykantos kalbų.

D. Mijatovič pažymėjo, kad šis įstatymo projektas yra „per daug platus“, ir įspėjo, kad prievolė socialinės žiniasklaidos kompanijoms atkurti pašalintą turinį „kelia problemų“, nes Lenkijos kovos su neapykantos kalba įstatymuose yra spragų.

Komisarė taip pat perspėjo, kad skyrimo į naują, pagal įstatymo projektą planuojamą „žodžio laisvės tarybą“ sistema „kelia rimtų klausimų apie jos galimybes atlaikyti politinį spaudimą“.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)