63 metų žilaplaukis proeuropietiškų pažiūrų konservatorius ES politikoje dalyvauja jau seniai ir turi ten puikių ryšių.

Jis puikiai moka kelias užsienio kalbas – prancūzų, anglų ir ispanų. Kaip juokavo vienas šaltinis Europos Parlamente, jis „daug kalba, bet nieko nepasako“.

Anksčiau A.Tajani dirbo žurnalistu italų televizijoje „Rai“ ir laikraštyje „Il Giornale“. Be to, jis yra vienas S.Berlusconi partijos „Forza Italia“ steigėjų.

Jis jau seniai skleidžia buvusio Italijos premjero įtaką centro dešiniųjų Europos liaudies partijoje (EPP) – didžiausioje frakcijoje vienintelėje ES piliečių renkamoje institucijoje.

A.Tajani uoliai mėgdžioja S.Berlusconi aprangos kodą ir stilių: renkasi tamsų kostiumą, kuklų kaklaraištį, mėgsta prabangius laikrodžius, tvirtai spaudžia ranką ir maloniai kvepia.

Jo pergalė buvo smūgis EPP frakcijos lyderiui Manfredui Weberiui. „A.Tajani nebuvo jo kandidatas. Jis yra pernelyg kontraversiškas dėl savo ryšių su pramone, pernelyg panašus į S.Berlusconi“, – naujienų agentūrai AFP sakė M. Weberio padėjėjas.

M. Weberio savo favoritu laikė buvęs prancūzų ministras Alainas Lamassoure'as, tačiau EPP per slaptą balsavimą nutarė, kad kovos dėl Europos Parlamento pirmininko posto jis netęs dėl vokiečių įstatymų leidėjų pasitikėjimo stokos, nurodė frakcijos lyderio padėjėjas.

„Antonio Tajani laimėjo, nes visuomet buvo ištikimas ir kiekvienas išrinktas narys pažįsta jį asmeniškai“, – Vokietijai atstovaujantis europarlamentaras Andreasas Schwabas sakė AFP.

Antonio Tajani

Jis visus pažįsta

Didžiausias A. Tajani privalumas – kad jis pažįsta ne tik visus europarlamentarus, bet ir visus pareigūnus, dirbančius Europos Komisijoje, aukščiausioje ES vykdomosios valdžios institucijoje.

2008–2010 metais jis buvo ES transporto komisaras, o 2010–2014 metais – pramonės komisaras.

„Jis yra padaręs paslaugų galybei žmonių, ir daugelis išrinktų narių yra jam skolingi“, – AFP sakė vienas EPP partijos pareigūnas, norėjęs likti nežinomu.

A.Tajani būnant ES vykdomojoje valdžioje, jis gyrėsi esąs antruoju Ispanijos komisaru, nes socialistas Joaquinas Almunia (Choakinas Almunija), tuomet priklausęs Jose Manuelio Barroso (Žozė Manuelio Barozu) komandai, buvo stiprus Ispanijos premjero konservatoriaus Mariano Rajoy (Mariano Rachojaus) oponentas.

„Jis tikrai neturi jokių priešų. A. Tajani yra mandagus ryšių vystytojas“, – sakė kitas pareigūnas.

Visgi neseniai jis sulaukė smarkios kritikos dėl savo reakcijos į „Volkswagen“ su taršos duomenų klastojimu susijusį skandalą, vadinamąjį „dyzelgeitą“.

Tuo tarpu europarlamentarai įžvelgė ironiją, kad vokiečio Martino Schulzo įpėdiniu tapo S.Berlusconi mokinys. A.Tajani politinė karjera prasidėjo būtent buvusio Italijos premjero dėka.

S.Berlusconi kažkada palygino M.Schulzą su nacių koncentracijos stovyklos kalinių lyderiu – „kapu“ – kai šis priminė į politiką pasukusiam magnatui jo verslo aferas. Tąsyk M. Schulzas už savo orų atsakymą sulaukė nemažai pagyrų.

Tačiau A.Tajani sieks atsiriboti nuo savo pirmtako, kuris Europos Parlamento pirmininko postą padarė daug įtakingesnį ir labiau pastebimą nei kada nors anksčiau.

„Mums nereikia stipraus Europos Parlamento pirmininko. Mums reikia stipraus Europos Parlamento“, – pareiškė A.Tajani.

„Esu į kompromisus linkęs žmogus. Noriu būti visų parlamento narių pirmininku“, – pridūrė jis.