Europos Parlamento pasiuntiniai Aleksandras Kwasniewskis ir Patas Coxas skubiai išvyko dviejų dienų vizito į Ukrainą, Ukrainos prezidentui Viktoras Janukovyčiui praėjusią savaitę pareiškus, kad jis pasiruošęs leisti kalinamai J. Tymošenko išvykti iš šalies, bet ne suteikti malonę.

„Laikas pasiekti įgyvendinamą susitarimą senka“, – sakoma pasiutinių pareiškime, kurį jie paskelbė savo pirmojo vizito išvakarėse ir kuris leidžia suprasti, kad V. Janukovyčiaus pasiūlymas nėra visai toks, kokio tikėtasi.

Pareiškime siūloma ieškoti sprendimo, kuris „gerbtų orumą ir užtikrintų susitarimą tarp visų svarbiausių asmenybių abiejose šalyse“.

J. Tymošenko, kurią kankina nugaros skausmai, sakė esanti pasiruošusi vykti gydytis į užsienį, tačiau taip pat pažadėjo siekti savo visiško išteisinimo.

Kijeve buvęs Lenkijos prezidentas A. Kwasniewskis ir buvęs Europos Parlamento pirmininkas P. Coxas turėtų susitikti su V. Janukovyčiumi ir su J. Tymošenko, kuri dabar yra gydoma ir saugoma Charkovo ligoninėje.

Manoma, kad V. Janukovyčius ieško būdų, kaip užkirsti kelią buvusiai premjerei sugrįžti į politiką ir kandidatuoti prezidento rinkimuose 2015 metais.

Pagal šalies parlamentui pateiktą įstatymą, J. Tymošenko galėtų išvykti gydytis užsienyje, tačiau sugrįžusi turėtų pratęsti septynerių metų laisvės atėmimo bausmės, kuri 2011 metais jai buvo skirta dėl įgaliojimų viršijimo, vykdymą.

V. Janukovyčius per spaudos konferenciją pirmadienį tikslingai išsisuko nuo klausimo apie galimą malonę J. Tymošenko.

Po susitikimo su Čekijos prezidento Milošu Zemanu jis pakartojo, kad įstatymo projektą dėl nuteistųjų gydymo užsienyje dabar nagrinėja parlamentas.

Tuo tarpu J. Tymošenko partijos „Tėvynė“ („Batkivščyna“) lyderis Arsenijus Jaceniukas pareiškė, kad opozicija galėtų sutikti tik su malone arba amnestija J. Tymošenko.

„Tai turėtų būti kompromisas tarp Ukrainos vyriausybės, mūsų Europos partnerių, ir kompromisas, kuriam pritartų Julija Tymošenko“, – sakoma partijos pareiškime pirmadienį.

„Ukrainos pareigūnai tvirtai suvokė, kad Julijos Tymošenko klausimas turi būti išspręstas. Ji turi būti paleista, – nurodoma jame. - Tačiau bloga žinia yra ta, kad Ukrainos pareigūnai vis dar nežino, kaip tai padaryti“.

Buvęs boksininkas opozicijos lyderis Vitalijus Kličko paragino prezidentą „liautis žaidus šalies ateitimi“.

J. Tymošenko kalinimas yra vienintelė stambi kliūtis Kijevui pasirašyti platų politinį ir laisvosios prekybos susitarimą su Briuseliu lapkričio pabaigoje vyksiančiame Rytų partnerystės programos viršūnių susitikime Vilniuje.

J. Tymošenko buvo nuteista 2011-ųjų spalį kalėti septynerius metus dėl įgaliojimų viršijimo, nors politikė šį nuosprendį vadino savo varžovo mėginimu pašalinti ją iš politikos.

Antradienį į Ukrainą turėtų atvykti Švedijos ir Lenkijos užsienio reikalų ministrai Carlas Bildtas bei Radoslawas Sikorskis.