– Kokios nuotaikos EP tvyrojo tądien, kai buvo priimama rezoliucija, raginanti plėsti sankcijas Baltarusijai ir steigti tarptautinį Lukašenkos teismą? Kokios jos apskritai šiuo periodu? Vieningumas? Baimė dėl ateities? Stebint iš šono, panašu, kad Baltarusijos veiksmai virto į kovą be taisyklių, o Jūs minėjote, kad Baltarusijos keliama grėsmė ES iki šiol nebuvo pakankamai įvertinta. Ar ji įvertinta dabar ir kaip atrodys atsakas?

– Balsavimo rezultatai dėl rezoliucijos, smerkiančios Baltarusijos režimą, gerai iliustruoja nuotaikas Europos Parlamente. 626 buvo už, 16 – prieš, 36 – susilaikė. Paprastai svarstant panašias rezoliucijas, EP kyla didesnės diskusijos su įvairiomis nuomonėmis ir pasisakymais. Panašiais klausimais dažniausiai būna išreiškiamas vienoks ar kitoks susirūpinimas dėl demokratijos stokos. Tačiau šį kartą EP iš esmės vieningas ir išreiškia ne tik susirūpinimą, tačiau vienareikšmiškai pasisako už konkrečius veiksmus, už konkrečias sankcijas, nukreiptas prieš A. Lukašenkos režimą.

Bronis Ropė

– Jūs pasiūlėte įtraukti į rezoliuciją nuostatą, kuria pasmerkiamas Baltarusijos šaukimas apklausti prezidentą Valdą Adamkų. Kaip vertinate tokį šaukimą ir ko, Jūsų manymu, juo siekiama?

– Esu įsitikinęs, kad tokiais akibrokštais, kaip kvietimas apklausti prezidentą V. Adamkų, A. Lukašenka siekia daryti spaudimą šalims, kurios savo pareiškimais bei veiksmais parodė lyderystę, kovojant su priešiška, antieuropietiška, antidemokratiška jėga. Ypatingo dėmesio sulaukė tos valstybės, kurios aktyviai telkė visas ES nares griežtam vieningam atsakui. Lukašenka turi visokeriopą Rusijos saugumo, finansinę, karinę paramą ir kelia pavojų tiek Lietuvai, tiek visai ES.

Baltijos šalys yra aktyvios A. Lukašenkos režimo kritikės, ypač po neteisėtų Baltarusijos Prezidento rinkimų. Panaši situacija buvo ir Latvijoje, kai Minskas iškėlė baudžiamąją bylą Rygos merui ir Latvijos diplomatijos vadovui. Panašiai kaip mano pasiūlytoji dėl V. Adamkaus, analogiška nuostata, pasmerkianti A. Lukašenkos režimo veiksmus, rezoliucijoje buvo priimta ir dėl Latvijos pareigūnų. A. Lukašenka bando įbauginti, manipuliuoti ir kelti sumaištį visuomenėje, ir tokie veiksmai gali būti nukreipti prieš bet kurią ES valstybę.

– Dalis Lietuvos gyventojų baiminasi, jog aštrėjant konfliktui tarp Lietuvos ir Rusijos, Baltarusijos, mes nesulauktume pakankamo ES palaikymo. Ką apie tai manote Jūs? Kaip EP reagavo į A. Lukašenkos užmojus V. Adamkaus atžvilgiu ir Jūsų siūlymą tai smerkti viešai? Ar galime drąsiai teigti, kad turime tvirtą ES užnugarį?

– Mano pasiūlyta nuostata, kuria pasmerkiamas Baltarusijos kvietimas apklausti prezidentą Valdą Adamkų, su Žaliųjų/ELA politinės grupės pritarimu buvo įtraukta į rezoliucijos tekstą. Šiam tekstui pritarė ir kitos Europos Parlamento grupės. Balsuojant plenariniame posėdyje, niekas nesiūlė šios nuostatos keisti ar išbraukti.

Toks vieningumas stipriau pasijuto po to, kai A. Lukašenkos režimas užgrobė į Vilnių skridusį „Ryanair“ lėktuvą su ES piliečiais. ES ką tik įvedė naujas sankcijas Baltarusijos aukšto rango pareigūnams, jiems bus draudžiama atvykti į ES, bus įšaldomas jų turtas. Sankcijos 76 asmenims ir 8 juridiniams subjektams įsigaliojo tuoj pat. Šis fizinių ir juridinių asmenų sąrašas dar bus pildomas. Politiniu lygmeniu sutarta ir dėl sektorinių finansinių sankcijų įvedimo, daromi žingsniai, kurie rodo, kad sankcijos stiprės. Mano vertinimu, skubi ir rimta reakcija rodo, kad ES palaikymas yra stiprus.

Aliaksandras Lukašenka

– Tarptautinio A. Lukašenkos režimo teismo steigimas – gal galite kiek plačiau pakomentuoti šią idėją ir kada ji galėtų tapti reali?

– Europos Parlamento rezoliucijoje numatyta steigti Tarptautinį teismą Lukašenkos režimo nusikaltimams tirti. Laukiame konkrečių ES institucijų veiksmų. Būtina tarptautiniu mastu įvertinti A. Lukašenkos režimo padarytus nusikaltimus, nes Baltarusijoje teismai patys yra priklausomi nuo režimo. Todėl svarbu, kad ES šalys įvertintų šiuos nusikaltimus, režimo padarytą žalą ir numatytų už juos bausmes. Net jei Baltarusija atsisakys išduoti nusikaltėlius ar bendradarbiauti, tinkamas ir sąžiningas teisinis įvertinimas būtų svarbus žingsnis, adekvačiai įvertinant Baltarusijos režimo ir jį palaikančių asmenų veiksmus. V. Putino palaikomas Baltarusijos paskelbtas informacinis karas maskuoja režimo nusikaltimus, klaidina ES piliečius ir kelia pavojų ES valstybių demokratijoms. ES vienybė ir griežtas atsakas yra būtinas, norint išsaugoti stabilumą ES viduje ir atliepti pokyčių Baltarusijos viduje reikalaujančių žmonių lūkesčius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (287)