Europos Parlamentas (EP) smerkia nuosprendžius Krymo totorių lyderiams Ilmiui Umerovui ir Achtemui Čijgozui bei žurnalistui Mikolai Semenai ir reikalauja juos panaikinti, o įkalintuosius paleisti. I. Umerovui ir A. Čijgozui už nepritarimą Krymo aneksijai ir tariamą neramumų organizavimą skirtos atitinkamai 2 ir 8 metų įkalinimo bausmės, o žurnalistui M. Semenai - dvejų su pusę metų kalėjimo bausmė nuosprendžio vykdymą atidedant.

EP nariai ypač nerimauja dėl pranešimų apie tai, kad kaip bausmė taikomas psichiatrinis gydymas. Kartu europarlamentarai griežtai smerkia sulaikytųjų perkėlimo į tolimus Rusijos regionus praktiką, nes tai ne tik pažeidžia Rusijos įstatymus, bet ir apsunkina sulaikytųjų ryšį su šeima ir draugais, įskaitant jų vaikus.

Minėti faktai įrodo, kad Rusijos teismų sistema yra tapusi politiniu įrankiu imantis represijų prieš tuos, kurie nepritaria Krymo aneksijai, pažymi europarlamentarai. Rezoliucijoje primenama, kad Krymo totorių teisės buvo šiurkščiai pažeistos dar 2016 m., uždraudus jų parlamento Medžliso veiklą ir paskelbus jį ekstremistine organizacija. Tokia diskriminacinė politika totorių atžvilgiu turi liautis, pabrėžia EP nariai. Jie ragina Europos Žmogaus Teisių Teismą teikti pirmenybę iš Krymo ateinančių skundų nagrinėjimui, „nes Rusijos vidaus teismų sistema šiais atvejais teisių gynimo priemonių negali užtikrinti“.

Savo ruožtu EP dar kartą pareiškia paramą Ukrainos suverenitetui, nepriklausomybei ir teritorijos vientisumui, išsaugant jos tarptautiniu mastu pripažintas sienas. Europarlamentarai smerkia Rusijos įvykdytą neteisėtą Krymo aneksiją, taip pat pritaria ES ir jos valstybių politikai jos nepripažinti bei taikyti Rusijai ribojamąsias priemones. Jie siūlo jas taikyti asmenims, atsakingiems už Krymo totorių lyderių įkalinimą, taip pat prašo ES delegaciją Rusijoje atidžiai stebėti vykstančius teismo procesus ir elgesį su sulaikytaisiais.