Skelbti ypatingąją klimato padėtį sutiko 429 Europos Parlamento (EP) nariai, prieš balsavo 225 parlamentarai, o 19 susilaikė.

Nutarimą praėjusią savaitę pasiūlė EP Liberalų frakcija, šio žingsnio imtasi dėl „nuolatinio pasaulio temperatūrų kilimo, augančių išmetamų šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekio ir ekstremalių orų visoje Europoje“.

Panašių deklaracijų yra paskelbę nemažai valstybių ir miestų visame pasaulyje, teigė EP liberalai.

EP patvirtinta rezoliucija yra greičiau simbolinis pareiškimas, tad žalieji ir kai kurios kairiosios grupės ragino rezoliuciją derinti su realiais veiksmais.

Praėjusią savaitę Oksfordo žodynas metų žodžiu išrinko frazę „ypatingoji klimato padėtis“. Žodyne šis žodžių junginys apibūdinamas kaip „situacija, kurios metu privalu imtis skubių veiksmų klimato kaitai stabdyti arba visiškai sustabdyti ir taip išvengti neatitaisomo (klimato kaitos) poveikio aplinkai“.

ES įstatymų leidėjai taip pat balsavo raginti Europos Komisiją „visiškai užtikrinti, kad visi atitinkami teisės aktų ir biudžeto pasiūlymai būtų visiškai suderinti“, siekiant tikslo temperatūros augimą pasaulyje apriboti iki 1,5 laipsnio Celsijaus.

Aplinkosaugos grupė „Greenpeace“ teigia, kad ypač pavojingos klimato krizės galima išvengti tik tuo atveju, jei iki 2030 metų šiltnamio efektą sukeliančių dujų išskyrimas būtų mažinamas 65 proc.