U. von der Leyen, kurios kandidatūra netikėtai buvo iškelta per anksčiau šį mėnesį vykusį įtemptą Europos Sąjungos viršūnių susitikimą, kai buvo atmesti EP remiami kandidatai, laimėjo balsavimą dėl Bendrijos aukščiausios vykdomosios valdžios institucijos vadovo posto 383 balsais prieš 327.

Dar 22 europarlamentarai susilaikė.

60-metė U. von der Leyen lapkričio 1-ąją perims EK vadovo postą iš Jeano-Claude'o Junckerio.

Ji buvo išrinkta gavusi mažiau balsų negu J.-C. Junckeris prieš penkerius metus. Tąsyk buvęs Liuksemburgo premjeras užsitikrino 422 europarlamentarų palaikymą.

„Laimės paslaptis yra laisvė. Laisvės paslaptis yra drąsa. Būkime drąsūs drauge“, – prieš balsavimą ragino ji europarlamentarus, cituodama senovės graikų istoriką Tukididą.

„Daug kartų minėta, kad turime tik dvi savaites pažinti vieniems kitus. Aš čia“, – sakė ji, baigdama dėstyti savo argumentus Europos Parlamentui.

Dabartinė vokiečių gynybos ministrė turėjo tik dvi savaites išdėstyti savo vizijai po netikėto jos kandidatūros iškėlimo, tačiau U. von der Leyen pateikė virtinę raštu išdėstytų pažadų pagrindiniams centro dešiniųjų, socialistų ir liberalų blokams.

Pirmadienį U. von der Leyen paskelbė, kad vėliau šią savaitę pasitrauks iš Vokietijos kanclerės Angelos Merkel vyriausybės, kad ir kaip pakryptų balsavimas Europos Parlamente, pabrėždama savo ambicijas siekti karjeros Bendrijos institucijose.

Mažas „Taip“

Pirmadienį U. von der Leyen paskelbė, kad vėliau šią savaitę pasitrauks iš Vokietijos kanclerės Angelos Merkel vyriausybės, kad ir kaip pakryptų balsavimas Europos Parlamente, pabrėždama savo ambicijas siekti karjeros Bendrijos institucijose.

„Bus mažas „taip“, – prognozavo vienas informuotas ES šaltinis. – Ji bus išrinkta gavusi mažiau balsų negu Junckeris – prieš penkerius metus.“

Tąsyk buvęs Liuksemburgo premjeras užsitikrino 422 europarlamentarų palaikymą. Taigi, jeigu Briuselyje gimusi Vokietijos ministrė veteranė ir septynių vaikų motina gautų mažiau nei 400 balsų, toks rezultatas atrodytų nuviliantis.

Kitas aukšto rango pareigūnas sakė, jog net jeigu U. von der Leyen nepasiseks, kadenciją baigiantis Belgijos premjeras Charles'is Michelis taptų Europos Vadovų Tarybos pirmininku vietoje lenko Donaldo Tusko.

Tarptautinio valiutos fondo (TVF) direktorė Christine Lagarde (Kristin Lagard) tebebūtų siūloma vadovauti Europos Centriniam Bankui (ECB), bet susitarti dėl visiems priimtino Europos Komisijos pirmininko gali būti keblu.

Ursula von der Leyen

„Bet kuris kandidatas į Europos Komisijos pirmininkus turėtų ateiti iš EPP (Europos liaudies partijos) šeimos ir negalėtų būti prancūzas. Padėtis būtų kebli – ant plauko pakibtų lyčių pusiausvyra“, – aiškino šaltinis.

Balsavimas Strasbūre prasidėjo 18 val. vietos (19 val. Lietuvos) laiku. Rezultatų tikimasi sulaukti maždaug per 1,5–2 valandas.

Naujasis Europos Komisijos vadovas darbą pradėtų lapkričio 1-ąją, kitą dieną po dabartinės vėliausios Didžiosios Britanijos išstojimo iš Europos Sąjungos datos.

Jam arba jai tektų tvarkytis su „Brexit“ padariniais, Italijos nenoru vykdyti įsipareigojimus dėl valstybės skolos ir Lenkijos bei Vengrijos užmojais perženginėti ES palaikomas liberaliosios demokratijos taisykles.

Kad galėtų veiksmingai dirbti, ES vadovui bus reikalingas tvirtos daugumos palaikymas Strasbūre, bet po gegužę įvykusių rinkimų Europos Parlamentas yra labiau susiskaldęs nei kada nors anksčiau.