EP ragina valstybes "užtikrinti, kad lesbietės, gėjai, biseksualai ir transseksualai (LGBT) būtų apsaugoti nuo homofobiją kurstančių pareiškimų ir smurto bei užtikrinti, kad tos pačios lyties partneriai galėtų džiaugtis vienoda pagarba, orumu ir apsauga, kaip ir likusi visuomenės dalis". Europarlamentarai "mano, kad ES valstybės turėtų tapti pavyzdžiu įgyvendinant bei saugant pagrindines teises Europoje".

Dokumente minima ir Lietuva, kurioje, atsižvelgiant į nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatymą, "vis dar neaišku, ar viešosios informacijos priemonėmis galima, ar negalima propaguoti homoseksualumo pripažinimą".

Parlamentas siūlo greičiau priimti direktyvą dėl vienodo požiūrio į asmenis, nepaisant jų religijos ar tikėjimo, negalios, amžiaus ar seksualinės orientacijos. Šio teisės akto priėmimą stabdo kai kurios ES valstybės. EP taip pat ragina įrašyti homofobinių nusikaltimų draudimą į pamatinį sprendimą dėl kovos su rasizmu ir ksenofobija, taip pat ES mastu įteisinti abipusį civilinę būklę patvirtinančių dokumentų pripažinimą Sąjungos šalyse, kad homoseksualams būtų užtikrinta teisė laisvai judėti.

"Pagrindines LGTB asmenų teises būtų galima geriau užtikrinti, jeigu jie turėtų galimybę pasirinkti teisinį institutą, pavyzdžiui, kohabitaciją, registruotą partnerystę ar santuoką", - pažymi europarlamentarai. Jie palankiai vertina tai, kad 16 ES valstybių šiuo metu suteikia tokias galimybes, ir ragina kitas valstybes nares padaryti tą patį.

Savo ruožtu Parlamentas apgailestauja dėl naujai priimtų ar svarstomų įstatymų Rusijoje ir Ukrainoje, kuriais įteisinama homofobija, o kartais - ir smurtas. EP nariai ypač smerkia nesenus smurto išpuolius prieš homoseksualus Sankt Peterburge bei Kijeve. Jie ragina šias šalis persvarstyti savo įstatymus, apsaugoti homoseksualus nuo diskriminavimo ir užtikrinti žmogaus teises.