Deputatams Europos Sąjungos (ES) parlamente F. Timmermansas sakė, kad vaizdai iš sekmadienį Katalonijoje vykusio referendumo liūdni, tačiau bet kokiai vyriausybei būtų tekusi pareiga laikytis teisinės valstybės principų, net jei kartais tektų proporcingai panaudoti jėgą.

F. Timmermansas taip pat pakartojo Komisijos įsitikinimą, kad ginčas yra Ispanijos vidaus reikalas, bet ragino visas puses eiti dialogo ir bendradarbiavimo keliu.

Po sekmadienį surengto referendumo, kuriame didžioji dalis iš 2,2 mln. jame balsavusių katalonų pasisakė už atsiskyrimą, Ispanija atsidūrė itin sunkioje padėtyje.

Ispanijos policija sekmadienį ėmėsi smurtinių veiksmų prieš antikonstituciniu paskelbto referendumo dėl nepriklausomybės dalyvius. Referendumo metu vyko beginklių taikių jo dalyvių susirėmimai su teisėtvarkos pajėgomis, kurių dalį atsiuntė Madridas, nepripažįstantis plebiscito teisėtumo. Pareigūnai uždarinėjo balsavimo punktus, konfiskavo balsavimo biuletenius ir naudojo lazdas bei gumines kulkas. Katalonijos sveikatos tarnybų duomenimis, medikų pagalbos prireikė daugiau kaip 840 žmonių.

Katalonijos prezidentas Carlesas Puigdemontas Didžiosios Britanijos transliuotojui BBC teigė, kad jo vadovaujamas autonominis regionas nepriklausomybę nuo Ispanijos paskelbs artimiausiomis dienomis.