U. von der Leyen sakė, kad iniciatyva dėl amunicijos plano trečiadienį bus pateikta ES komisarų kolegijai. Be kita ko, juo siekiama užtikrinti, kad būtų supaprastintos taisyklės ir pagreitintos licencijavimo procedūros. Remiantis Komisijos pasiūlymu, šaudmenų gamybos plėtrai finansuoti būtų skirta 500 mln. eurų ES lėšų. Dar 500 mln. eurų pagal bendrą finansavimą skirtų valstybės narės.

ES kovą paskelbė, kad per 12 mėnesių pristatys Ukrainai milijoną artilerijos sviedinių kovai su agresore Rusija. Taip norima užkirsti kelią amunicijos trūkumui ir suteikti galimybę Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms pradėti naują puolimą prieš rusų okupantus.

ES pramonės komisaras Thierry‘is Bretonas, komentuodamas naująjį pasiūlymą, sakė esąs įsitikinęs, kad gamybos pajėgumus Europoje per 12 mėnesių įmanoma padidinti iki milijono šaudmenų per metus. Pramoninė bazė amunicijos gamybai Europoje esą yra, kaip ir potencialas patenkinti Ukrainos ir šalių narių poreikius.

Tačiau pramonės bazę reikia atgaivinti, kad ji būtų pritaikyta didelio intensyvumo konflikto poreikiams, teigė eurokomisaras. "Kalbant apie gynybą, mūsų pramonė dabar turi persijungti į karo ekonomikos režimą", – pridūrė jis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją