„Šį mėnesį pateiksime teisėkūros pasiūlymą dėl „skaitmeninio žaliojo paso“, – per „Twitter“ parašė Europos Komisijos vadovė ir paaiškino, kad ši sistema turėtų apimti tiek pažymą apie pasiskiepijimą, tiek COVID-19 testo rezultatus.

Pasas leistų žmonėms palaipsniui „saugiai keliauti Europos Sąjungoje arba už jos ribų – darbo arba turizmo tikslais“, – pridūrė U. von der Leyen.

Per atskirą susitikimą su Vokietijos europarlamentarais ir šalies parlamento nariais U. von der Leyen sakė, kad Europos Komisija „ateinančiais mėnesiais“ sukurs techninę bazę skaitmeniniam sertifikatui, kad jis galiotų visose 27 ES šalyse.

Po praeitą savaitę įvykusio virtualaus ES viršūnių pasitarimo šiuo klausomu U. von der Leyen nurodė, kad skiepų sertifikatai gali būti parengti tik per tris mėnesius ir kad ši sistema turės atitikti duomenų apsaugos standartus.

EK vadovė „žaliojo paso“ terminą veikiausiai pasiskolino iš Izraelio, skiepijimo nuo COVID-19 pasaulinio lyderio. Tai turėtų būti skaitmeninis arba fizinis dokumentas, patvirtinantis, kad jo pateikėjas yra pasiskiepijęs, todėl gali lankytis pramogų, sporto arba maitinimo objektuose.

Oksfordo universitetas atliks tyrimą, kuriame paskiepys gyventojus dviem skirtingų vakcinų nuo COVID-19 dozėmis.

Tačiau šiuo metu Europos Sąjungoje vyksta dideli debatai, kaip toks Europos „žaliasis pasas“ galėtų būti naudojamas.

Nuo turizmo smarkiai priklausomos šalys, įskaitant Graikiją, ir oro bendrovių lobistai ragina padaryti šį dokumentą „skiepų pasu“, kad imunizuotiems žmonėms keliaudami neprivalėtų darytis testų arba karantinuotis.

Tačiau dauguma ES šalių, įskaitant Prancūziją ir Vokietiją, mano, kad toks žingsnis būtų pernelyg ankstyvas.

Šios šalys baiminasi, kad būtų sukurta dviejų lygių visuomenė, kai pasiskiepiję žmonės galėtų mėgautis gyvenimu be suvaržymų, o dauguma, dar negavusių skiepų, toliau turėtų laikytis suvaržymų.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (196)