Sveikatos reikalų komisarė Stella Kyriakides penktadienį sakė, jog dabar reikia veikti drauge, kad būtų užkirstas kelias sunkių COVID-19 ligos atvejų skaičiaus didėjimui.

„Nors pandemijos eiga nenuspėjama, ES – trečią kartą iš eilės – turi rengtis sunkiam rudeniu ir žiemai“, – sakoma Komisijos pranešime. Be naujos koronaviruso bangos esą tikėtinas ir aktyvus kitų kvėpavimo takų virusų plitimas – o tai būtų iššūkis jau perkrautoms sveikatos sistemoms.

Prioritetas esą ir toliau turi būti bazinės imunizacijos nuo COVID-19 ir skiepijimo pirmąja stiprinančiąja doze apimčių didinimas. Nuo balandžio pabaigos šioje srityje esą mažai kas keitėsi. 7,5 proc. vyresnių nei 60 metų amžiaus žmonių yra nepaskiepyti, tarp visų suaugusiųjų šis rodiklis yra 14,1 proc. Europos vaistų agentūra (EVA) ketvirtadienį patvirtino dvi omikron atmainai adaptuotas vakcinas.

Komisija, be to, įspėjo, kad dabartinės testavimo strategijos ir sumažėjęs teigiamų mėginių sekoskaito styrimų skaičius neleidžia aiškiai įvertinti, kaip virusas plinta ir mutuoja.

Komisija nepateikė vienareikšmiškų rekomendacijų dėl apsaugos priemonių, pavyzdžiui, kaukių dėvėjimo ar renginių dalyvių skaičiaus ribojimo. Yra tikimybė, kad šias priemones ateinančiais mėnesiais vėl reikės įvesti, sakoma dokumente. Kadangi epideminė padėtis tarp ES šalių smarkiai skiriasi, vieno atsakymo esą nėra.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją