145 mln. eurų šių pinigų skiriama humanitarinei pagalbai, 305 mln. eurų – pažeistos infrastruktūros remontui. Apie tai pranešta per U. von der Leyen ir 15-os kitų Europos Komisijos pareigūnų vizitą Kyjive.

Anksčiau kalbėdama kartu su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu Europos Komisijos pirmininkė sakė, kad po pakartotinių Rusijos smūgių energetikos infrastruktūrai blokas suteiks Ukrainai 150 mln. eurų įrangai įsigyti, 35 mln. eurų skiriami energiją taupančioms lemputėms ir 2400 generatorių.

Europos Sąjungos (ES) užsienio reikalų vadovas Josepas Borrellis sakė Ukrainos ministrui pirmininkui Denysui Šmyhalui, kad ES šalys planuoja mokyti iš viso 30 tūkst. Ukrainos karių, dvigubai daugiau, nei iš pradžių numatytas ES karinės mokymo misijos tikslas surengti mokymus 15 tūkst. karių. Ukrainos kariai bus mokomi naudotis nauja įranga, įskaitant tankus „Leopard 2“, tviteryje paskelbė J. Borrellis. Jis taip pat pranešė D. Šmyhalui apie planus suteikti Ukrainai 25 mln. eurų išminavimo operacijoms finansuoti.

U. von der Leyen teigė, kad iki šiol Ukrainai skirta ES ekonominė, humanitarinė ir karinė parama siekia beveik 50 mlrd. eurų.

Europos Komisija ir Ukrainos vyriausybė taip pat pasirašė susitarimą, leisiantį šaliai priartėti prie bloko bendros rinkos. Be to, U. von der Leyen pranešė, kad siekiant patraukti Rusiją atsakomybėn už pradėtą karą Hagoje bus įkurtas centras įrodymams apie nusikaltimus rinkti.

Penktadienį į viršūnių susitikimą su V. Zelenskiu turi atvykti Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles‘is Michelis, toliau bus aptariamas Ukrainos siekis įstoti į ES.

V. Zelenskis ragina pateikti konkrečią jo šalies stojimo į ES perspektyvą. „Manau, kad Ukraina nusipelnė jau šiais metais pradėti derybas dėl narystės ES“, – ketvirtadienį per vakaro kreipimąsi sakė V. Zelenskis. Tolesnė integracija į Europos Sąjungą suteiks ukrainiečiams „energijos ir motyvacijos (...) kovoti nepaisant jokių kliūčių ir grėsmių“.

U. von der Leyen gyrė „įspūdingą“ Ukrainos pažangą, tačiau stojimo procesas sudėtingas ir reikalauja teisinių reformų bei prisiderinimo prie ES taisyklių.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją