Šis dislokavimas, kuris, anot Pentagono, buvo iš anksto suplanuotas ir bus trumpalaikis, įvykdytas smarkiai padidėjus įtampai su Rusija dėl krizės Ukrainoje.

„Neabejotina, kad tai dar vienas tvirtų Amerikos įsipareigojimų Šiaurės Atlanto aljansui pademonstravimas“, – sakė JAV gynybos departamento atstovas pulkininkas Steve'as Warrenas.

Jungtinės Valstijos pastarosiomis savaitėmis dislokavo daugiau savo pajėgų Europoje, Vašingtonui siekiant padrąsinti sąjungininkes Rytų Europoje, susirūpinusias dėl Maskvos veiksmų šiame regione.

Du bombonešiai B-2 sekmadienį atskrido į Karališkųjų oro pajėgų (RAF) Feirfordo bazę Glosteršyro grafystėje, kur jie prisidėjo prie trijų strateginių bombonešių B-52, atskridusių birželio 4-ąją.

„Tie įvairias užduotis galintys vykdyti sunkieji bombonešiai dalyvaus mokomuosiuose skrydžiuose JAV EUCOM (karinių pajėgų vadavietės Europoje) veiksmų regione, suteikdami galimybę lėktuvų įguloms padidinti savo įgūdžius ir operatyvinį suderinamumą“, – pažymėjo S.Warrenas.

B-2 retai siunčiami į užsienį, o Jungtinės Valstijos budriai saugo šių itin brangių ir modernių lėktuvų technologijų paslaptis. Tokių bombonešių iš viso yra tik 20.

Vienas bombonešis B-2 praeitais metais praskrido virš Pietų Korėjos per pratybas, kurios vyko tvyrant didelei įtampai su Šiaurės Korėja.

B-2, dislokuojami Whitemano oro pajėgų bazėje Misūryje, buvo sukonstruoti, kad galėtų įveikti pajėgiausias pasaulyje priešlėktuvinės gynybos sistemas ir numesti dešimtis tiksliai nutaikomų, konvencinių arba branduolinių bombų.