Europos sostinėse šiuo metu vis stiprėja pavojaus signalas, kad Theresa May Didžiają Britaniją veda į diplomatinę katastrofą, visiškai neįvertindama, kam paskutinės minutės ES viršūnių susitikime, vyksiančiame likus vos savaitei iki galutinės Didžiosios Britanijos pasitraukimo datos, yra pasirengę Europos Sąjungos lyderiai, rašo politico.eu.

Prabėgus mėnesiui po patirto didžiausio pralaimėjimo per visą šiuolaikinę Didžiosios Britanijos parlamento istoriją, Th. May tik dar atkaliau įsikimba į savo strategiją pasitelkti „Brexit“ pritariančius parlamentarus ir ją palaikančią Šiaurės Airijos demokratinę unionistų partiją, kad šie paremtų jos siūlomą susitarimą ir užtikrintų teisiškai įpareigojančius „Brexit“ susitarimo, pasiekto dar lapkritį, pokyčius. To paties sutarimo, kuris parlamente buvo sutriuškintas rekordine dauguma.

Th. May ministrai pastaruoju metu vykdė diplomatinius žygius į Briuselį, Strasbūrą, Paryžių ir Dubliną, o pati premjerė kalbėjosi su Vokietijos, Portugalijos, Austrijos ir Švedijos lyderiais. Šią savaitę ji ir vėl sugrįš į Briuselį derėtis su Europos Komisijos primininku Jeanu-Claude’u Junckeriu.

Nepaisant vasario 7 dieną parlamente patirto dar vieno pralaimėjimo (tiesa, šį kartą balsavimas dėl „Brexit“ susitarimo buvo labiau simbolinis), premjerės strategija nesikeičia. „Valdžios pozicija išlieka tokia pat: išspręsti apsidraudžiamųjų priemonių („backstop“) mechanizmo klausimą, o tuomet sugrįžti į parlamentą naujam reikšmingam balsavimui“, – po balsavimo BBC sakė Bendruomenių Rūmų lyderė Andrea Leadsom.

Theresa May

Tačiau Briuselyje neblėsta skeptiškas nusiteikimas dėl dabartinio diplomatinio sąmyšio turinio. „Jokios realios derybos nevyksta. Veikiau Th. May kalbasi su lyderiais, žvalgosi ir mėgina savo šalies gyventojams sudaryti įspūdį, kad vyksta rimtos derybos, tokiu būdu bandydama laimėti šiek tiek laiko. Joks susitarimas nėra pateiktas. Tikimės jį išvysti bent jau kovą“, – sakė vienas ES diplomatas.

„Naujienų nebuvimas ne visuomet yra gera naujiena. ES-27 iš Londono tebelaukia konkrečių ir realistiškų pasiūlymų“, – „Twitter“ rašė Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas.

Įtakingi 27 Europos Sąjungos šalių pareigūnai tvirtina, kad Th. May nepavyko susiaurinti „Brexit“ reikalavimų iki „vieno konstruktyvaus pasiūlymo“, kad rastų išeitį iš aklavietės dėl Airijos sienos.

Vienos didžiųjų ES galybių ministras buvo visiškai sukrėstas, kai praėjusią savaitę po susitikimo su savo kolege iš Didžiosios Britanijos teko konstatuoti, kad dabar Didžioji Britanija užsispyrusiai atidėlioja sprendimus iki paskutinės minutės ir tikisi, jog tokiu būdu pavyks iš ES lyderių išpešti nuolaidų.

Toks požiūris į Th. May elgesį būdingas ir kai kuriems Jungtinės Karalystės ministrų kabineto nariams, kurie baiminasi, kad premjerė pakartos praėjusių metų rugsėjį ES viršūnių susitikime Zalcburge įvykusią diplomatinę katastrofą. Šiame susitikime ji klaidingai įvertino ES norą priimti jos kompromisinį pasiūlymą. Th. May tada patyrė politinį pažeminimą, jos laukė pašiepiančios antraštės ir kaltinimų lavina Vestminsteryje.

Theresa May

Panika tik didėja

Vieno ES pareigūno teigimu, mintis, kad paskutiniame prieš galutinį pasitraukimą viršūnių susitikime Briuselyje iškils „kažkoks įspūdingas sprendimas“, yra visiškai netinkama. „Ta mintis, jog galima viską palikti spręsti paskutinę minutę, yra beprotiška. Tuomet jau bus gerokai per vėlu. Darbą reikia atlikti žymiai anksčiau“, – aiškina pareigūnas.

Kitas įtakingas ES šalies narės pareigūnas patvirtino, kad Europos Sąjungos valstybių sostinėse vis auga nerimas dėl to, jog Th. May klaidingai suvokia situaciją ir stačia galva neria į katastrofą. „Taip, nerimas tik auga“, – teigė pareigūnas.

Nesant jokio proveržio ženklo, Vestminsteryje nelengvos politinės derybos, suteikusios Th. May dar vieną galimybę gauti nuolaidų iš Briuselio, ima irti, o „Brexit“ be jokio susitarimo nepritariančių ministrų panika tik didėja, rašo theguardian.com.

Visas šis „Brexit" spektaklis itin kritiškai vertinamas bendrijoje.

„Tai dėmesio sutelkimo ir sumišimo derinys. Viena vertus, viskas virto pramoga, puikiu spektakliu. Tai tarsi pantomima, kurios tiesiog negali liautis žiūrėti. Visi žino, kad britai mėgsta komedijas. Tačiau reikia neužmiršti, kad šįkart pasirodymą rengia ne „Monty Python“, o šalies politikai“, – teigia buvęs Nyderlandų atstovas Europos Parlamente Michielis van Hultenas.

Jo teigimu, situacija yra paini ir gluminanti: „Mes puoselėjome tokius artimus santykius. Jungtinė Karalystė buvo nuostabus pavyzdys visai pokario kartai. Tiesiog nesuvokiama, kad šalis, suvaidinusi tokį reikšmingą vaidmenį tiek Europoje, tiek visame pasaulyje, negali susitvarkyti savo problemų“.

Kai Didžiosios Britanijos parlamentas išsiuntė Th. May atgal į Briuselį derėtis, Nyderlandų dienraštis „Trouw“ padėtį apibūdino taip: „Atrodo, tarsi „Titaniko“ įgula daugumos balsais nuspręstų, kad ledkalnis privalo trauktis iš kelio“.

Politikos analitikas ir Niujorko universiteto Prahoje vadovas Jiržis Pehe neseniai apibendrino tvyrančią atmosferą: jis „Twitter“ paskelbė, kad Didžiosios Britanijos politikai tapo dar prastesni už kolegas Čekijoje. „Šis politinio nusiteikimo infantilumas, kai sakoma: „Jei nebus taip, kaip noriu, tada iš viso nereikia“, man primena Čekijos politikus. Mes tą aiškiname faktu, kad Čekijos demokratija yra dar labai jauna, be to, jai reikėjo atsikratyti komunizmo liekanų. Tačiau visiškai pakerta kojas, kai matai, kaip tokia tvirta demokratija kaip Didžiojoje Britanijoje pasiduoda chaosui ir racionalumo stokai. Didžiosios Britanijos politika patyrė visapusišką pralaimėjimą“, – tvirtino ekspertas.