Konservatorių partijos lyderis sakė, kad Britanija privalo veikti kaip „bet kuri karo meto vyriausybė“, o iždo kancleris Rishi Sunakas apžvelgė 330 mlrd. svarų (363 mlrd. eurų) paketą paskoloms nuo viruso protrūkio nukentėjusiems verslams finansuoti.

R. Sunakas sakė, kad šios lėšos sudaro 15 proc. šalies bendrojo vidaus produkto ir bus prieinamos „bet kuriai verslo įmonei, kuriai reikalinga prieiga prie pinigų“. Ministras pažadėjo „žengti toliau“, jeigu prireiktų.

Per praeitą savaitę vykusį biudžeto posėdį jis jau paskelbė 30 mlrd. svarų (33 mlrd. eurų) valstybės pagalbą bendrovėms ir asmenims, paveiktoms koronaviruso protrūkio.

B. Johnsono vyriausybė pirmadienį sustiprino atsaką į COVID-19 pandemiją ir paprašė gyventojų vengti nebūtinų socialinių kontaktų.

Tuo metu mokslininkai pateikė niūrių prognozių, kad užsikrėtimo atvejų ir mirčių skaičiai gali staigiai išaugti, jeigu nebus imtasi drastiškų veiksmų.

Naujausi pokyčiai išprovokavo perspėjimus dėl galimo didelio darbo vietų praradimo, ypač laisvalaikio ir apgyvendinimo paslaugų sektoriuose.

B. Johnsonas sakė, kad reikia imtis griežtesnių veiksmų ir pažadėjo daryti „viską, ko reikia“ suvaldyti pandemijai, per kurią pasaulyje užsikrėtė daugiau kaip 195 tūkst. žmonių ir per 7,8 tūkst. mirė.

„Taip, šis priešas gali būti pražūtingas, bet jis taip pat yra įveikiamas, – per spaudos konferenciją kalbėjo premjeras. – Žinome, kaip jį įveikti. Žinom, kad jį įveiksim.“

„Kad ir kokie sunkūs būtų ateinantys mėnesiai, turime ryžto ir išteklių laimėti kovą“, – pridūrė jis.

Mirtingumo prognozės

Bendrovės leido darbuotojams dirbti iš namų, o viešasis transportas antradienį ištuštėjo, vyriausybei paraginus vengti „nebūtinų“ socialinių kontaktų ir kelionių.

Patvirtintų užsikrėtimo koronavirusu atvejų JK padaugėjo iki 1 950, iš jų 69 pacientai mirė.

Vis dėlto vyriausybės vyriausiasis patarėjas mokslo reikalams Patrickas Vallance'as sakė, kad būtų „protinga“ manyti, jog šalyje yra apie 55 tūkst. koronavirusu užsikrėtusių žmonių, žinant, kad tikėtinas šios ligos mirtingumas yra vienas žmogus iš tūkstančio užsikrėtusiųjų.


„Jeigu galėtume sumažinti skaičius iki 20 tūkst. ir mažiau, tai būtų geras rezultatas, kai turėtume vilties įveikti šį protrūkį“, – ekspertas sakė parlamento Sveikatos apsaugos komitetui.

„Tačiau tai vis tiek šiurpu. Tai vis tiek milžiniškas skaičius mirčių ir didžiulis spaudimas sveikatos apsaugos tarnybai“, – pabrėžė jis.

B. Johnsonas buvo kritikuojamas, kad delsė imtis griežtų priemonių, kurios jau yra taikomos kitur.

Vis tik premjeras pirmadienį suintensyvino atsaką, mokslininkams perspėjus, kad šalyje gali mirti šimtai tūkstančių žmonių, jeigu bus stengiamasi tik atidėlioti ir lėtinti viruso plitimą.

Europoje neliko koronaviruso nepaveiktų valstybių

Juodkalnijoje antradienį užfiksavus pirmus du naujojo koronaviruso sukeltos COVID-19 atvejus, Europoje neliko šios likos nepaveiktų valstybių.

Juodkalnijos premjeras Duško Markovičius antradienį vakare surengtoje spaudos konferencijoje pranešė, jog abu šalyje patvirtinti COVID-19 atvejai – įvežtiniai.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) antradienį paragino visas Europos valstybes privalo imtis drąsių kovos su koronavirusu priemonių, pavadindamas visą žemyną naujojo koronaviruso pandemijos dabartiniu epicentru.

Antradienį 27 narių Europos Sąjungos ir Šengeno erdvės išorinės sienos buvo uždarytos 30-iai dienų.