Regione buvo nustatyta beveik 400 patvirtintų ir įtariamų Pietų Afrikos (PAR) mutacijos atvejų, teigia virusologas Andreasas Bergthaleris iš Vienos Medicinos universiteto. Tad dabar Tirolis tampa nauju COVID-19 atmainos, prieš kurią vakcina gali tapti neveiksminga, epicentru Europoje.

Praėjusiais metais Išglio slidinėjimo kurortas Tirolio regione buvo vienas iš pirmųjų didesnių greit plintančio koronaviruso židinių Europoje, čia virusu buvo infekuoti tūkstančiai žmonių iš įvairių šalių, nuo Vokietijos iki Islandijos bei Norvegijos.

„Turi būti padaryta viskas, kad būtų užkirstas kelias šių mutacijų plitimui į kitus regionus, – savo pareiškime teigia Austrijos kancleris Sebastianas Kurzas. - Federalinė vyriausybė primygtinai ragina nekeliauti į Tirolį.“

Perspėjimas buvo išplatintas tuo metu, kai po mėnesį trukusio karantino austrai visoje šalyje vėl galėjo džiaugtis atidarytomis parduotuvėmis, pirmadienį rytinėje šalies dalyje duris atvėrė ir mokyklos, kitą savaitę atsivers ir vakarinėje dalyje esančios mokymo įstaigos.

Tirolio regiono virusologai nuo praėjusios savaitės ragina valdžios institucijas apsvarstyti galimybę įvesti karantiną regione.

Siekdami suvaldyti virusą, vietos pareigūnai pirmadienį paskelbė devynių punktų planą, pagal kurį viena iš numatytų priemonių yra informuoti gyventojus apie naujų mutacijų grėsmes. Slidinėjimo nuokalnės gali likti atviros naudoti, bet slidininkai privalės atlikti testus, prieš naudodamiesi keltuvais ir gondolomis.

Niekas lig šiol nesugeba paaiškinti, kaip viruso atmaina pasiekė žiemos sporto centru tituluojamą sritį, konkrečiai – turistų pamėgtą Cilerio slėnį.

Slidininkų keltuvai Austrijoje veikia nuo gruodžio 24 d., bet viešbučiai tebėra uždaryti ir apgyvendina tik tuos, kurie keliauja verslo reikalais, o restoranams leidžiama siūlyti tik išsinešti skirtą maistą.

Kai su nacionaline vyriausybe buvo tariamasi, kaip pažaboti atmainos plitimą, Tirolio savivaldos atstovai atmetė karantino įvedimo visoje srityje idėją. Tiek savivaldos, tiek vyriausybės lyderiai – konservatoriškosios Liaudies partijos atstovai.

Austrija antradienį paskelbė, kad iš Tirolio regiono norintys išvykti žmonės nuo penktadienio turės pateikti neigiamą COVID-19 testo rezultatą, augant nerimui dėl regione užfiksuoto iš PAR atvežtos atmainos koronaviruso protrūkio.

„PAR aptiktos atmainos koronaviruso protrūkis Tirolyje yra didžiausias iš tokių protrūkių ES“, – spaudos konferencijos metu teigė Austrijos kancleris Sebastianas Kurzas.

Regione iš viso patvirtinti 293 labai užkrečiamo naujos atmainos koronaviruso atvejai, dar maždaug 100 atvejų yra įtariami, sakė jis.

Dauguma šių atvejų užfiksuota Švaco apskrityje, kur šiuo metu yra vykdoma masinio testavimo programa.

Reikalavimas išvykstant iš Tirolio pateikti ne anksčiau nei prieš 48 val. atlikto COVID-19 testo atsakymą galios 10 dienų, teigė S. Kurzas.

„Turime daryti viską, ką galime, kad sustabdytume ar bent jau sulėtintume naujosios atmainos koronaviruso plitimą“, – teigė kancleris.

Vidaus reikalų ministras Karlas Nehammeris teigė, kad nesilaikantiems šio nurodymo gali grėsti iki 1 450 eurų baudos.

S. Kurzas tvirtino, kad pastarosios atmainos koronavirusas kelia didžiulių iššūkių vyriausybei, nes vakcinos, kuriomis šiuo metu skiepijami žmonės, yra mažiau efektyvios prieš šios atmainos koronavirusą.

Į šiaurę nuo Tirolio esančiai Vokietijos Bavarijos žemei vadovaujantys politikai savaitgalį pažėrė kritikos kaimynei pietuose, rašo „The Guardian“. Anot jų, elgiantis kaip tenai, Pietų Afrikos atmaina įvardijamą koronaviruso padermę suvaldyti seksis sunkiai.

Markusas Blume, Bavarijai vadovaujančios Krikščionių socialinės sąjungos (CSU) generalinis sekretorius, pasiūlė uždaryti sienas su Tiroliu ir Čekijos Respublika, jei tiktai rastųsi ženklų, kad šiose šalyse plintantis mutavęs virusas kelia grėsmę Vokietijai ir silpnina jos pastangas įveikti pandemiją.

„Dabar yra būtina imtis skubių veiksmų, – pareiškė M. Blume. – Kai mutavęs virusas ims plisti čia, bus per vėlu.“

Bavarijos vidaus reikalų ministras Joachimas Herrmannas laikraščiui „Münchner Merkur“ nurodė pritariantis žymiai griežtesnei sienos su Austrija kontrolei. Sieną su Čekija, anot jo, taip pat būtina akylai stebėti.

Bavarijoje įvestos karantino taisyklės – vienos griežčiausių visoje Vokietijoje. Tokie dalykai kaip apsipirkimas arba slidinėjimas kaimyninėse šalyse vietos gyventojams draudžiami.

Austrija sušvelnino trečiojo karantino sąlygas ir leido nuo pirmadienio duris atverti mokykloms, parduotuvėms, kirpykloms ir muziejams nepaisant nerimo dėl infekcijų lygio ir naujų atmainų koronaviruso plitimo, informuoja agentūra AP.

Įstaigoms leista atsidaryti laikantis griežtų saugumo reikalavimų. Žmonės, norintys apsilankyti kirpykloje, turės parodyti neigiamą, ne anksčiau kaip prieš 48 valandas atliktą testą, o parduotuvėse bus privalu dėvėti respiratorius.

Restoranai ir viešbučiai išlieka uždaryti. Valdžios institucijos teigia, kad jie šį mėnesį dar neatsivers.

Austrijoje karantinas galioja nuo gruodžio 26 d. Nors vyriausybė yra sakiusi, kad Austrijai reikia kuo labiau priartėti prie 50 naujų atvejų, per septynias dienas tenkančių 100 tūkst. gyventojų, lygio, šis rodiklis šalyje yra gerokai didesnis ir šiuo metu siekia 108.