Ketvirtadienį po vidurnakčio įsigalioję ribojimai reiškia, kad restoranai, barai ir kitos nebūtinųjų paslaugų įstaigos bus uždarytos iki gruodžio 2 d., rašo cnn.com.

Karantinas Anglijoje įvestas prabėgus kelioms dienoms po to, kai panašūs ribojimai imti taikyti Prancūzijoje ir Vokietijoje. Penktadienį „raudonosiomis zonomis“ virs ir nemaža dalis Italijos regionų.
Prieš trečiadienį vykusį Parlamento balsavimą, atvėrusį kelią naujajam karantinui, kalbėjęs Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Borisas Johnsonas sakė „susidūręs“ su duomenimis, leidžiančiais spręsti, kad Didžiosios Britanijos Nacionalinė sveikatos tarnyba (NHS) gali „sugriūti“ dėl išaugusių poreikių, nulemtų COVID-19.

B. Johnsonas sakė, kad mirčių per antrąją pandemijos bangą skaičius gali viršyti pavasarį užfiksuotas mirtis, o kai kuriose ligoninėse coronaviruso pacientų skaičius „jau yra didesnis nei pirmosios bangos piko metu“.

„Kai pasižiūriu, kas dabar dedasi pas kai kuriuos mūsų draugus žemyne, kai sužinau, kad teigiamo testo rezultato sulaukusiems gydytojams, deja, nurodoma dirbti su koronavirusu sergančiais pacientais, o tam, jog ligoninėse atsirastų bent kiek vietos, pacientai pergabenami į kitas šalis, galiu prieiti tik prie vienos išvados: nesu pasirengęs rizikuoti britų gyvybėmis“, – kalbėjo B. Johnsonas.
Jungtinė Karalystė trečiadienį fiksavo antrą pagal dydį dienos atvejų skaičiaus išaugimą – per 24 val. nustatyti 25 177 nauji koronaviruso atvejai. Kaip rodo vyriausybės turimi duomenys, mirė dar 492 žmonės, o COVID-19 sergančių pacientų skaičius ligoninėse išaugo iki 12 320.

Iki tol Europoje per septynias dienas iki antradienio buvo užfiksuotas 22 proc. naujų koronaviruso atvejų augimas ir 43 proc. mirčių skaičiaus išaugimas, lyginant su ankstesne savaite, pranešė Pasaulio sveikatos organizacija.

Prancūzijoje, Italijoje ir Jungtinėje Karalystėje tuo metu užfiksuoti didžiausi naujų atvejų skaičiai, o Andora, Čekija ir Belgija fiksavo didžiausią pirminį sergamumą.

„Prancūzijoje užfiksuotas trečias pagal dydį naujų atvejų skaičius pasaulyje – praėjusią savaitę pranešta apie daugiau nei 275 tūkst. naujų atvejų. Tai 27 proc. daugiau nei ankstesnę savaitę“, – teigė Pasaulio sveikatos organizacija.

Nuo rugpjūčio Prancūzijoje atvejų skaičius augo panašiai kaip ir didelėje Europos dalyje, tačiau spalį šalyje naujų atvejų skaičius išaugo gerokai smarkiau, o intensyvios priežiūros skyriuose gydomų pacientų skaičius „augo itin sparčiai“, pranešama Pasaulio sveikatos organizacijos ataskaitoje.

Prancūzijoje antradienį per 24 val. užfiksuotos 854 su COVID-19 susijusios mirtys – tai reiškia, kad vienas žmogus mirdavo vidutiniškai kas 1 min. 41 sek. Pasak Prancūzijos sveikatos tarnybos paskelbtų duomenų, tai didžiausias mirčių skaičius šalyje nuo balandžio 15 d.

Pasitelkiama kariuomenė


Antroji COVID-19 pandemijos banga kai kurių Europos šalių ligoninėms jau dabar reiškia didžiulę įtampą.

Intensyvios priežiūros skyriai Belgijos sostinėje Briuselyje pirmadienį pasiekė savo galimybių ribas, o siekiant sumažinti ligoninių apkrovimą šalies Lježo regione naujame greitosios pagalbos skyriuje buvo pasitelktas karinis personalas.

Pasak Belgijos nacionalinės sveikatos tarnybos – Sciensano visuomenės sveikatos instituto – per pastarąją parą į Belgijos ligonines pristatytas rekordinis COVID-19 pacientų skaičius – 877.

Pirmosios bangos metu didžiausias naujų pacientų skaičius ligoninėse – 629 – užfiksuotas kovo 28 d.

Šveicarija taip pat pasitelkia kariuomenę, kad ši padėtų susidoroti su augančiu COVID-19 pacientų skaičiumi ligoninėse, trečiadienį pranešė šalies valdžia.

Šveicarijos valdžios teigimu, 2 500 karių galės padėti ligoninėms gydyti ir pergabenti pacientus tose vietovėse, kur vietiniai ištekliai „išseko“.

Šveicarijoje trečiadienį užfiksuoti 10 073 nauji COVID-19 atvejai ir 84 mirtys.