Visame Paryžiuje įvestas reikalavimas dėvėti kaukes, o Vengrija vėl uždarė savo sienas.

Be to, Vokietijos kanclerė Angela Merkel perspėjo, kad ši krizė rudenį ir žiemą taps „dar sunkesnė“.

Tuo metu JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas), kaip jau įprasta, padėtį vertino daug optimistiškiau, nors jo šalyje koronaviruso aukų skaičius viršijo 180 000. Valstybės vadovas tikino, kad iki šių metų pabaigos bus sukurta vakcina nuo COVID-19 ir kad virusas bus „sutriuškintas“.

Nuo naujojo koronaviruso pirminio protrūkio Kinijoje prieš devynis mėnesius užsikrėtusiųjų pasaulyje padaugėjo iki 24,7 mln., o daugiau kaip 837 tūkst. užsikrėtusiųjų mirė.

Pandemijos poveikis ekonomikai buvo katastrofinis. Kanada tapo vėliausia šalimi, paskelbusia apie rekordinį ekonomikos susitraukimą – šalies bendrasis vidaus produktas per pastarąjį ketvirtį sumažėjo 38,7 proc., palyginus su tuo pačiu laikotarpiu praeitais metais.

Vyriausybės tikisi, kad įvedus griežtesnes kaukių dėvėjimo taisykles nereikės sugrąžinti ekonomikas niokojančio karantino, nors Prancūzijos vyriausybė sakė negalinti atmesti pakartotino reikalavimo izoliuotis namuose galimybės.

Jau anksčiau Paryžiuje kaukės buvo privalomos visuomeniniame transporte ir vietose, kur susirenka daug žmonių, bet dabar jas bus privalu dėvėti visame mieste.

„Epidemija stiprėja, ir dabar laikas įsikišti“, – sakė premjeras Jeanas Castexas (Žanas Kasteksas).

Penktadienį vakare sveikatos apsaugos tarnybos pranešė žemyninėje Prancūzijoje per parą patvirtinusios beveik 7,4 tūkst. naujų užsikrėtimo atvejų ir pareiškė, kad COVID-19 plitimo kreivė tapo „eksponentinė“.

Tuo metu Vengrija pranešė, kad nuo rugsėjo 1-osios į šalį bus uždrausta atvykti užsieniečiams, o grįžtantiems gyventojams dviejų savaičių izoliacijos pavyks išvengti tik pateikus dviejų COVID-19 tyrimų neigiamus rezultatus.

Graikija taip pat nurodė mažiausiai iki rugsėjo 15-osios pratęsianti migrantų stovyklose taikomą karantiną, didėjant nuogąstavimams, kad penkiose Egėjo jūros salose įkurtose smarkiai perpildytose stovyklose COVID-19 gali plisti nevaldomai.