Belgija, Vokietija, Danija, Didžioji Britanija – pastarąją savaitę šių šalių pavadinimai buvo linksniuojami bauginančių įvykių kontekste. Deja, situacija nenurimo ir Prancūzijoje.

Atakos – 6 skirtingose Paryžiaus vietose

Pirmoji kraupi žinia europiečius pasiekė dar penktadienį, lapkričio 13 d.

Per vieną vakarą vieną lankomiausių Europos sostinių – Paryžių – teroristai atakavo iškart keliose vietose: „Bataclan“ koncertų salėje, Prancūzijos stadione „St Denis“ šiek tiek į šiaurę nuo Paryžiaus ir 4 restoranuose sostinėje. Per šiuos išpuolius žuvo 129 žmonės ir 352 buvo sužeisti, kai 99 iš jų būklė – kritiška.

Atsakomybę už išpuolius prisiėmė džihadistų judėjimas – „Islamo valstybė“. Kruvinas atakas, įtariama, įvykdė 8 teroristai – Prancūzijos, Egipto ir Sirijos piliečiai.

Teroras Paryžiuje

Reidas Belgijoje

Praėjus porai dienų Belgijos sostinės Briuselio Molenbeko rajone policijos pareigūnai surengė reidus, skirtus surasti įtariamuosius įvykių Prancūzijoje organizatorius, nes buvo pranešta, kad jie anksčiau gyveno Molenbeke.

Per stambaus masto policijos operaciją nugriaudėjo du nedideli sprogimai. Kodėl, policijos pareigūnai atsakymo kol kas nepateikė.

Žinoma tik, kad kaukėti ir ginkluoti saugumo pajėgų pareigūnai apsupo rajoną, o vietos gyventojai perspėti būti atsargūs. Ginkluoti pareigūnai užtvėrė kelius, apsupo kelis namus, tačiau naudos išpešta nebuvo.

Operacija baigta, jos rezultatai neigiami. Niekas nebuvo suimtas“, – sakė prokuratūras atstovas Ericas Van Der Syptas naujienų agentūrai AFP.

Chaosas Prancūzijoje tęsiasi

Trečiadienį dėmesys vėl nukrypo į Prancūziją. Paryžiuje dar kartą buvo girdėti masiniai šūvių garsai. Šią dieną policijos pareigūnai pranešė neutralizavę 7 įtariamuosius teroristus, tačiau, spėjama, pagrindinis teroro aktų Prancūzijos organizatorius – dar laisvėje.

Prancūzijos vidaus reikalų ministras Bernardas Cazeneuve'as „The Guardian“ pranešė, kad iki to, per tris naktis, surengta 414 reidų, kurių metų įvykdyta 60 suėmimų, konfiskuoti 75 ginklai.

Po teroro aktų Prancūzija ėmėsi ir plataus masto antskrydžių prieš „Islamo valstybės“ pozicijas: numesta 20 bombų, sunaikinta vadavietė, džihadistų verbavimo centras, ginklų sandėlis ir teroristų mokymų stovykla.

Nepaisant to, chaosas Paryžiuje tęsiasi. Trečiadienį „Channel 4 News“ pranešė, kad evakuota Paryžiaus centre esanti „Gare du Nord“ stotis.

Chaosas Vokietijoje: buvo iškilęs konkretus pavojus

Antradienį su siaubu buvo sekami įvykiai Vokietijoje. Hanoveryje buvo atšauktos futbolo rungtynės tarp Vokietijos ir Olandijos rinktinių, nes likus mažiau nei dviem valandoms iki jų pradžios stadioną nuspręsta evakuoti.

Specialiąsias tarnybas ant kojų sukėlė „Niedersachsenstadion“ arenoje rastas be priežiūros paliktas lagaminas, kuris budintiems pareigūnams pasirodė įtartinas. Tą patį vakarą dėl saugumo pažeidimų Hanoveryje evakuota ir koncertų salė „TUI Arena“, kurioje į muzikinį koncertą turėjo susirinkti 14 tūkst. žmonių. Kiek vėliau uždaryta ir dalis centrinės Hanoverio traukinių stoties – pranešta, kad čia taip pat rastas įtartinas paketas.

Policijos vadas Volkeris Kluwe sakė visuomeniniam transliuotojui NDR, kad buvo iškilęs „konkretus grėsmingas scenarijus visam Hanoveriui“, pridūręs, kad buvo „rimtų planų įvykdyti sprogdinimą“.

„Gavome konkrečių užuominų, kad buvo planuojama įvykdyti sprogdinimą stadione, – pabrėžė jis. – Mes jas vertinome rimtai, todėl ėmėmės priemonių.“ „Tai buvo suplanuota potencialių islamistų užpuolikų“, – „Spiegel“ sakė vienas šaltinis iš saugumo tarnybų. Kaip praneša Vokietijos naujienų agentūra DPA, informacija apie galimą teroristinę ataką Hanoveryje gauta iš „užsienio žvalgybos tarnybų“. Vietos žiniasklaida skelbė, kad šalia stadiono buvo rastas greitosios pagalbos automobilis, pilnas sprogmenų.

Ši informacija vėliau paneigta. Nebuvo rasta sprogmenų ir kitose Hanoverio vietose.

Pavojus kilo Kopenhagos oro uoste

Trečiadienį taip pat pranešta, kad dėl sprogmenų grėsmės evakuojamas Kopenhagos oro uostas. Pareigūnai evakavo keleivius iš vieno iš dviejų Kopenhagos „Kastrup“ oro uosto terminalų dėl įtartino lagamino, nors jokių grasinimų nebuvo gauta. Keturias valandas ten negalėjo patekti nė vienas žmogus be specialiųjų pareigūnų.

„Trečias terminalas buvo evakuotas, kai maždaug 12 valandą buvo pastebėtas įtartinas lagaminas. Tiesioginių grasinimų mes nesulaukėme, – nurodė policijos atstovas Steenas Hansenas naujienų agentūrai AFP. – Į vietą atvyko dresuoti šunys, nutrauktas eismas į oro uostą ir iš jo“.

Vėliau policija tinkle „Twitter“ paskelbė, kad evakavimas oro uoste buvo pradėtas po „nugirsto pokalbio apie bombą“. Prie terminalo atvyko sprogmenų ekspertai, ugniagesių, policijos ir greitosios pagalbos automobiliai. Trumpam buvo nutrauktas priemiestinių traukinių eismas į oro uostą ir iš jo. Patikrinus, oro uosto trečiasis terminalas buvo atidarytas, tačiau keleivių kontrolė kol kas vyksta antrajame terminale.

Vėliau grėsmė buvo atšaukta.

Evakuota Londono metro stotis

Vėliau trečiadienį žmonės evakuoti ir iš Londono „Tooting Broadway“ metro stoties. Liudininkų teigimu, prie minėtosios metro stoties sutelktos gausios policijos pajėgos, žmonių buvo prašoma išlipti iš traukinių.

Taip pasielgta, nes buvo sulaukta pranešimų apie metro stotyje žirklėmis besišvaistantį vyrą, skelbia „Metro“.

Paieškos operacija buvo atlikta, tačiau asmens, atitinkančio įtariamojo aprašymą, nerasta. Policija vis dar budi įvykio vietoje.

Pavojai – ir kitose šalyse

Per šią savaitę užkirtęs kelią dideliam išpuoliui skelbė ir Tunisas. Teroristai dar lapkritį planavo ataką prieš svarbius objektus, viešbučius, saugumo centrus ir politikus, kuri turėjo įstumti šalį į chaosą, antradienį Tunise pareiškė Vidaus reikalų ministerijos saugumo vadas Rafikas Chelli. Keli suimtieji, anot jo, buvo apmokyti Libijoje ir Sirijoje ir laukė įsakymų veikti. ISIS ekstremistai šiemet yra prisiėmę atsakomybę už du išpuolius Tunise, kurių metu buvo nužudyti 59 žmonės.

Kelią teroristiniam išpuoliui tvirtina užkirtę ir Turkijos pareigūnai. Stambule esą jis turėjo būti įvykdytas tą pačią dieną kaip ir Prancūzijoje, skelbia „The Guardian“.

Tuo metu Irako žvalgybos pareigūnai pranešė, likus dienai iki tragedijos Paryžiuje, esą bandė perspėti koalicijos valstybes dėl gresiančio „Islamo valstybės“ atsako, skelbia „The Associated Press“.

Irako žvalgyba pasiuntė pranešimą, kuriame buvo teigiama, kad teroristų lyderis Abu Bakras al Baghdadi nurodė surengti išpuolių prieš koalicijos valstybes, kovojančias prieš juos Irake ir Sirijoje bei prieš Iraną ir Rusiją – esą buvo planuojami „sprogdinimai, žudynės ir įkaitų dramos“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (292)