Jei, kaip leidžia manyti tam tikri požymiai, praėjusios savaitės sprogimus Madride surengė "al Qaeda" ar šio tinklo šalininkai, netikėtą rinkimų Ispanijoje baigtį galima laikyti pirmu atveju, kai islamistų kovotojams pavyko nuversti Vakarų vyriausybę, pasitelkę civilių žmonių žudynes.

"Jie manys pasiekę kažką absoliučiai nesuvokiamo", - sakė Londone veikiančios konsultacinės bendrovės "Janusian Security Risk Management", kuri atlieka saugumo grėsmių analizes verslo klientams, vykdantysis direktorius Davidas Claridge'as (Deividas Klaridžas).

"Tai vienintelis atvejis, kurį galiu prisiminti, kai yra konkretus tikslas ir rezultatas: yra rinkimai, ir mes galime paveikti rinkimus. Manau, tai jiems labai pagelbės ateityje planuojant daugiau atakų", - sakė ekspertas.

Dar prieš savaitę viešosios nuomonės apklausos rodė, kad Ispanijos valdančioji Liaudies partija, nepaisant tvirtos vyriausybės paramos Jungtinėms Valstijoms ir Didžiajai Britanijai šalie visuomenės gan neigiamai vertinamu Irako karo klausimu, turėtų neabejotinai laimėti sekmadienio rinkimus.

Tačiau po virtinės sprogimų, nusinešusios 200 gyvybių, rinkėjai paskutinę minutę nusprendė atiduoti savo balsus už Socialistų partiją, nepritarusią karui Irake. Naujuoju šalies premjeru tapsiantis Jose Luisas Rodriguezas Zapatero (Chosė Luisas Rodrigesas Sapateras) po pergalės pakartojo savo pažadą grąžinti namo 1 300 Irake tarnaujančių ispanų karių, jei iki birželio 30 dienos ten kontrolės neperims Jungtinės Tautos.

Saugumo ekspertai sako manantys, kad Ispanijos vyriausybės nuvertimas buvo aiškus praėjusios savaitės "al Qaeda" atakų Madride tikslas.

Jie atkreipia dėmesį į praėjusių metų gruodį kovotojų tinklalapiuose pasirodžiusią 50 puslapių knygą "Irako šventasis karas" (Iraq al-Jihad), kurioje atvirai svarstoma galimybė atakuoti ispanų taikinius, siekiant padidinti visuomenės priešiškumą karui ir pašalinti iš posto ministrą pirmininką Jose Marią Aznarą (Chosė Mariją Asnarą).

Knygoje atvirai užsimenama, kad kovotojai galėtų "pasinaudoti 2004 metų kovą vyksiančiais rinkimais Ispanijoje", rašoma ištraukose, kurias pateikė "Janusian Security Risk Management".

"Manome, kad pakaktų dviejų ar trijų atakų...po kurių Ispanijos vyriausybė būtų priversta atsistatydinti dėl visuomenės spaudimo", - rašoma knygoje.

D.Claridge'as priduria: "Kaip paaiškėjo, jiems prireikė vos vienos (atakos)".

Vašingtonas ir Londonas greičiausiai mėgins įtikinti naująją Ispanijos vyriausybę persvarstyti savo pažadą išvesti karius iš Irako, bent jau tam, kad "al Qaeda" negalėtų džiaugtis pasiekusi pergalę.

Nors pergalę rinkimuose iškovojęs J.L.R.Zapatero pakartojo ketinąs įgyvendinti savo pažadą iki liepos 1 dienos išvesti ispanų karius iš Irako, jis taip pat leido suprasti, jog gali pakeisti nuomonę, jei padėtis šioje šalyje pagerės.

Škotijos Šv. Andriejaus universiteto Terorizmo ir politinės prievartos studijų centro pirmininkas Paulas Wilkinsonas (Polas Vilkinsonas) sakė, kad tai leidžia tikėtis, jog "naujoji Ispanijos vyriausybė gali būti įtikinta neišvesti karių iš Irako, nes tai paneigtų prielaidą, kad teroristai kažkokiu būdu gali pasiekti pergalę".

Tačiau kol kas "al Qaeda" gali piktdžiugiauti, kad jai pavyko bombų dėka nuversti Europos šalies vyriausybę.

"Manau, kad tuo bus pasinaudota propagandos ir verbavimo tikslais, - sakė P.Wilkinsonas. - Esu visiškai tikras, kad jie maksimaliai tai išnaudos".