Šveicarijoje ir kituose vidurio Europos ir Balkanų regionuose šimtai žmonių sugrįžo į potvynių nuniokotus namus. Praėjusią savaitę čia prasidėjusios smarkios liūtys nusinešė daugiau kaip 40 žmonių gyvybes.

Šveicarijos sostinės Berno policija sakė, kad daugumai iš 1 100 senamiesčio gyventojų, kurie buvo evakuoti baiminantis, jog šimtamečiai pastatai gali sugriūti, buvo leista grįžti namo, nors vandens ir elektros energijos tiekimas dar neatnaujintas. "Potvynių tikimybė sumažėjo, tačiau dabar laukia baisiai daug valymo darbų", - sakė Berno policijos atstovas spaudai Franzas Maerki.

Pietų Vokietijoje Dunojaus upėje skubiai pastatytos užtvankos neleido potvyniui pridaryti daug žalos Regensburgo mieste, tačiau dalis Pasau senamiesčio vis dar yra po vandeniu.

Beveik 30 tūkst. žmonių dalyvauja valymo darbuose ir stengiasi užkirsti kelią tolimesniems potvyniams, o visame regione išdėliota maždaug 1,5 mln. smėlio maišų. Austrijos pietuose esančiose Štirijos ir Karintijos provincijose visą naktį lijęs lietus sukėlė naujų purvo nuošliaužų bei potvynių, tačiau apie aukas pranešimų nėra.

Vakarinėje Tirolio provincijoje į populiarius kalnų kurortus vedantys keliai buvo atidaryti eismui, tačiau sunkvežimiams ir kitiems sunkiasvoriams automobiliams dar draudžiama jais važiuoti. Austrijos vyriausybė padarytus nuostolius vertina šimtais milijonų eurų.

Visoje šioje kalnų provincijoje elektros energijos tiekimas ir telefono ryšys bus turėjo būti atkurtas iki šeštadienio vakaro, pranešė Austrijos naujienų agentūra APA.

Transporto eismas prieš penkias dienas uždarytame pagrindiniame Šveicarijos Alpių kelyje - Sen Gotardo tunelyje - taip pat buvo atnaujintas. Tačiau kai kurie Alpių kaimai vis dar lieka atkirsti nuo pasaulio.

Britanijos princo Charles'o pamėgtame slidininkų kurorte - Klosteryje - pensininkai vis dar slepiasi viešbutyje, nes jų prieglaudos namus užliejo vanduo. O kalnų kurorte Engelberge šimtai turistų jau šešias dienas praleido negalėdami susisiekti su likusia Šveicarijos dalimi.

Šveicarijoje laukiama dar daugiau kritulių, tačiau jie nebus tokie gausūs kaip praėjusią savaitę. Daugiausia kritulių iškris itališkai kalbančiame Tičino regione, kuriam kol kas pavyko išvengti ankstesnių potvynių. Rumunijoje žuvo daugiau kaip 30 žmonių, Austrijoje ir Šveicarijoje - 10. Vokietijoje trečiadienį nuskendo jaunas vyras, kartu su dviem draugais plaukęs pripučiama valtimi.