Spalio pradžioje atliktas "Eurobarometer" tyrimas taip pat parodė, kad, daugelio europiečių nuomone, tarptautinėms Irako atstatymo pastangoms turėtų vadovauti Jungtinės Tautos (JT). Europiečiai nori, kad ši tarptautinė organizacija užtikrintų ir Irako saugumą.

65 proc. apklaustųjų mano, jog Irako atstatymo išlaidas turėtų prisiimti amerikiečiai. Vokietijoje taip galvojančių yra net 84 proc. Maždaug 60 proc. europiečių norėtų, kad atstatymui vadovautų JT ir vos 18 proc. šiuo požiūriu pasitiki Jungtinėmis Valstijomis.

Beveik 70 proc. "Eurobarometer" apklausos dalyvių nurodė, kad karinė operacija Irake buvo nepagrįsta. Graikijoje nepritariančių karinei operacijai buvo net 96 proc., o Ispanijoje ir Didžiojoje Britanijoje taip manančiųjų dalis atitinkamai siekė 79 proc. ir 51 proc. Ispanija ir Didžioji Britanija aktyviai rėmė JAV vadovautą intervenciją.

"Eurobarometer" tyrimas išryškino nuomonių skirtumą dėl ES taikos palaikymo pajėgų siuntimo į Iraką. Pajėgų siuntimui pritaria 44 proc. europiečių, o 54 proc. tam priešinasi. Tiesa, net 80 proc. apklaustųjų palaiko ES pastangas spręsti Artimųjų Rytų konfliktą.

"Eurobarometer" apklausos rezultatai paskelbti tepraėjus kelioms dienoms po to, kai Madride įvykusioje konferencijoje šalys donorės įsipareigojo Irako atstatymui skirti 33 mlrd. JAV dolerių. Europos Komisija per dvejus metus pažadėjo suteikti 200 mln. eurų. Kai kurios ES valstybės taip pat prisiėmė papildomus dvišalius įsipareigojimus.