Puolimą atnaujinusios Tigrėjaus pajėgos šią savaitę paskelbė iškovojusios virtinę pergalių mūšio lauke, dvi savaitės po federalinės vyriausybės sprendimo vienašališkai paskelbti paliaubas, sukilėliams suintensyvinus spaudimą.

Praeitą mėnesį sukilėliai užėmė dideles teritorijas šiame regione, įskaitant jo sostinę Mekelę. Tai buvo lūžio taškas žiauriame aštuonis mėnesius trukusiame konflikte, per kurį žuvo tūkstančiai žmonių ir šimtai tūkstančių susiduria su bado grėsme.

Abiy Ahmedas pareiškė, kad ir toliau yra pasiryžęs siekti taikos – net jeigu tai „kainuos“ – tačiau naujausios atakos neliks be atsako.

„Ginsimės ir atremsime šias mūsų vidaus ir išorės priešų atakas, stengdamiesi pagreitinti humanitarinę pagalbą“, – sakoma jo pareiškime, paskelbtame socialiniame tinkle „Twitter“.

Abiy Ahmedas, 2019 metų Nobelio taikos premijos laureatas, pasiuntė kariuomenę į Tigrėjų praėjusį lapkritį, apkaltinęs šio šiaurinio regiono buvusią valdančiąją partiją rengiant išpuolius prieš Etiopijos karines bazes.

Pasak jo, Etiopija pademonstravo, kad nori nutraukti žiaurumus kalnuotame šiauriniame šalies regione.

„Mes vienašališkai paskelbėme paliaubas, kad išvengtume tolesnių konfliktų, kad žmonėms būtų suteiktas atokvėpis žemės ūkio darbų sezono metu ir kad pagalbos operacijos vyktų be jokių pasiteisinimų“, – paaiškino jis.

„Nors mes žinojome, kad taika mums kainuos, mes pasirinkome taiką “, – parašė Abiy Ahmedas.

„Pasipriešinti provokacijoms“

Tačiau premjeras pareiškė, kad Etiopijos priešai „negali be konfliktų“ ir apkaltino juos vaikų karių naudojimu.

Jis paragino etiopiečius išlikti vieningus, palaikyti Etiopijos kariuomenę bei pasipriešinti „išorės spaudimui ir vidinėms provokacijoms“.

Tigrėjaus gynybos pajėgų (TDF) atstovas naujienų agentūrai AFP antradienį sakė, kad jos užėmė Alamatą, pagrindinį miestą Tigrėjaus pietuose, ir judėjo į vakarinę regiono dalį, kur jau seniai verda ginčai dėl derlingų žemių.

Sukilėlių tvirtinimų neįmanoma nepriklausomai patvirtinti, nes komunikacijos šioje srityje daugiausia neveikia, tačiau Jungtinių Tautų ir humanitariniai šaltiniai pranešė, kad vyksta kautynės aplink Vakarų Tigrėjaus miestus ir vienoje pabėgėlių stovykloje.

Abiy Ahmedas ir Etiopijos pareigūnai savo karių atitraukimą iš Mekelės pavadino strateginiu žingsniu, tuo metu TDF pareiškė, kad Mekelės ir didžiosios Tigrėjaus dalies užėmimas yra didelė pergalė, o vyriausybės vienašališkas paliaubas iš pradžių vadino „pokštu“.

Sukilėlių lyderiai vėliau sakė „iš principo“ priimantys paliaubas, bet iškėlė griežtas sąlygas dėl Eritrėjos ir amharų pajėgų išvedimo iš Tigrėjaus.

Konfliktą aštrino šiurpios žudynės ir paplitęs lytinis smurtas. Tūkstančiai žmonių žuvo, o Jungtinės Tautos perspėjo, kad šimtams tūkstančių gyventojų iškilusi bado grėsmė.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)