Etiopijos ministras pirmininkas Abiy Ahmedas antradienį paragino visus reikalavimus atitinkančius civilius gyventojus prisijungti prie ginkluotųjų pajėgų, siaučiant kautynėms keliuose antros pagal gyventojų skaičių Afrikos valstybės regionuose.

„Dabar tinkamas metas visiems pajėgiems etiopams, sulaukusiems tinkamo amžiaus stoti į Gynybos pajėgas, Specialiąsias pajėgas ir sukarintas pajėgas ir parodyti savo patriotiškumą“, – rašoma Abiy Ahmedo pareiškime, paskelbtame praėjus mažiau nei dviem mėnesiams nuo jo sprendimo paskelbti vienašališkas paliaubas kovoje su Tigrėjaus sukilėliais.

Šiaurės Etiopiją kautynės krečia nuo praėjusių metų lapkričio, kuomet premjeras pasiuntė karius, siekdamas nuversti Tigrėjaus liaudies išlaisvinimo frontą (TPLF) – tuometę Tigrėjaus valdančiąją partiją.

Pasak Abiy Ahmedo, 2019 metų Nobelio taikos premijos laureato, tą žingsnį jis žengė reaguodamas į TPLF išpuolius prieš federalinės kariuomenės stovyklas. Karo veiksmai sukėlė nuolat aštrėjančią humanitarinę krizę Tigrėjuje, kur, JT duomenimis, apie 400 tūkst. gyventojų yra atsidūrę prie bado slenksčio.

Nors Abiy Ahmedas žadėjo greitą pergalę, birželį karo eiga netikėtai pasikeitė, kai Tigrajaus pajėgos atkovojo regiono sostinę Mekelę, o daugumai Etiopijos karių teko pasitraukti.

Nuo to laiko TPLF tęsia puolimą rytine kryptimi – kaimyniniame Afare, taip pat pietine – Amharos regione.

Sukilėliai ne kartą yra teigę, kad neturi planų kontroliuoti jokių teritorijų Amharoje ir Afare – vietoje to esą tenori palengvinti pastangas teikti humanitarinę pagalbą ir neleisti provyriausybinėms pajėgoms persigrupuoti.

Tuo metu Abiy Ahmedo vyriausybė pareiškė, kad birželio pabaigoje paskelbtos vienašalės paliaubos buvo skirtos sudaryti sąlygas teikti pagalbą ir kad TPLF vėliau surengtas puolimas pakenkė šioms pastangoms.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)