Pranešimas pasirodė teisių gynimo grupėms ir gyventojams vis garsiau kaltinant Eritrėjos karius žudynėmis Tigrėjuje.

Abiy Ahmedas lapkričio 4 dieną pasiuntė karius į šiaurinį Tigrėjaus regioną, apkaltinęs jame dominavusią partiją – Tigrėjaus liaudies išvadavimo frontą (TPLF) – kariuomenės stovyklų užpuolimais.

Karinė kampanija TPLF nušalinti nulėmė ilgą konfliktą su žiauriais nusikaltimais prieš civilius.

Kalboje parlamentui Abiy Ahmedas sakė, kad šio konflikto metu „Eritrėjos žmonės ir vyriausybė padarė ilgalaikę paslaugą mūsų kariams“, bet daugiau detalių nepateikė.

„Tačiau Eritrėjos armijai kirtus sieną ir veikiant Etiopijoje, bet kokia jos mūsų žmonėms padaryta žala buvo nepriimtina“, – kreipdamasis į parlamentą sakė Abiy Ahmedas.

„Mes to nepriimame, nes tai Eritrėjos kariuomenė, ir nepriimtumėme, jei tai būtų mūsų kariai. Karinė kampanija vyko prieš aiškiai identifikuotus mūsų priešus, o ne prieš žmones. Keturis ar penkis kartus aptarėme tai su Eritrėjos vyriausybe“, – pabrėžė jis.

Pasak Abiy Ahmedo, Eritrėjos vyriausybė sako, kad jos kariai perėmė Etiopijos karių paliktus apkasus pasienyje, iškastus per 1998–2000 metų abiejų šalių karą.

„Eritrėja mums pasakė, kad turėjo nacionalinio saugumo problemų ir todėl užėmė rajonų prie sienos“, bet pažadėjo išeiti, jei Etiopijos kariai sugrįš į tuos apkasus.

Eritrėja argumentavo, kad TPLF privertė ją įsitraukti į kovas „paleisdamas raketų“ per sieną, nurodė Abiy Ahmedas.

„Eritrėjos vyriausybė griežtai smerkia įtariamus pažeidimus ir yra sakiusi, kad imsis priemonių prieš bet kuriuos jais kaltinamus savo karius“, – pridūrė jis.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)