Kaip pranešė kelionių operatoriaus "Novatours" atstovai, buvo sulaikyti dar keturi kiti autobusai, kurie iš Luksoro grįžo į Hurgadą, tačiau lietuvių turistų autobusuose nebuvo.

Pasak Estijos užsienio reikalų ministro Urmo Paeto, autobusai sustabdyti užtvėrus kelią. Konfliktą išsprendė Egipto turizmo policija, per incidentą niekas nenukentėjo, patys turistai su kelio blokuotojais nekontaktavo.

Pasak U. Paeto, turistų autobusai greičiausiai buvo sulaikyti dėl kažkokių vietinių problemų, o turistai buvo panaudoti kaip spaudimo priemonė.

Šią savaitę Egipte keliai buvo blokuoti daugelyje vietovių, gyventojams protestuojant dėl šalyje kilusios automobilių kuro krizės.

Degalinėse trūksta visų rūšių (80-95 oktaninio skaičiaus) benzino ir dyzelino. Pranešama apie nukentėjusius per spūstis prie degalinių, taksi vairuotojams kovojant dėl pirmumo su kitais lengvųjų automobilių vairuotojais.

"Iki krizės mūsų degalinė kasdien gaudavo nuo 25 iki 40 tūkstančių litrų kuro, dabar mes gauname ne daugiau kaip 10 tūkstančių", - naujienų tinklalapiui "Ahram Online" sakė Kairo centre esančios "Exxon Mobil" degalinės vadybininkas.

Žurnalistai suskaičiavo, kad iš aštuonių patikrintų degalinių kuro buvo tik dviejose, prie jų buvo nusidriekusios didžiulės automobilių eilės.

Valdžios pareigūnai teigia ėmęsi priemonių krizei įveikti. Finansų ministerija pranešė skyrusi 150 mln. JAV dolerių kurui importuoti.

Benzino reikalų ministras Abdallah Ghorabas pranešė, kad į rinką bus papildomai patiekta 3 milijonai litrų benzino, ir tai turėtų numalšinti nuo sekmadienio tebesitęsiančią krizę.

Jis teigė, kad krizė kilo dėl nepagrįstų gandų apie benzino trūkumą ir dėl to kilusio paniško kuro pirkimo. Pasak ministro, degalinių savininkai pasinaudojo tokia padėtimi, padidino kuro kainas, o dalį degalų permetė į juodąją rinką.

Gandus apie kuro brangimą galėjo paskatinti vyriausybės patvirtintas planas kai kurioms pramonės šakoms panaikinti subsidijas už suvartojamą energiją. Daugelis mano, kad tai reiškia ir subsidijų benzinui panaikinimą.

Egiptas maždaug 40 proc. savo biudžeto lėšų išleidžia degalams ir maistui subsidijuoti. Tai labai svarbu valstybėje, kurios maždaug 40 proc. iš 85 mln. gyventojų yra arti ar žemiau skurdo ribos.

Investicijų banko "EFG-Hermes" Egipto ekonomikos ekspertas Waelas Ziada sako, kad ir kokios būtų dabartinės kuro krizės priežastys, ji gali tapti "savaime išsipildančia pranašyste", kai kainos kyla dėl gandų, nepaisant to, ar juose yra bent kiek tiesos.