Pasiūlymą dėl jo paskyrimo buvo pateikęs J. Ratas.

Užsienio prekybos ir IT ministro portfelis pagal trijų Estiją valdančių partijų koalicijos susitarimą priklauso Estijos konservatorių liaudies partijai (EKRE).

Ultradešiniųjų EKRE lyderis Martas Helme penktadienį iš šio posto atšaukė jokiai partijai nepriklausantį Kaimarą Karu, esą dėl nepakankamo bendradarbiavimo su partija bei jos politine vadovybe. M. Helme pasiūlė į šį postą paskirti R. Siemą, savo patarėją ir EKRE narį.

R. Siemas yra ketvirtas užsienio prekybos ir IT ministras vyriausybėje, pradėjusioje dirbti po 2019 metų kovo visuotinių rinkimų. Pirmasis ministras Marti Kuusikas dirbo vos vieną dieną – jis turėjo atsistatydinti kilus įtarimų, kad jis smurtavo prieš savo buvusią sutuoktinę. M. Kuusiko vietą užėmė Kert Kingo, kuri turėjo pasitraukti dėl įtarimų melavus parlamentarams.

R. Siemas yra daugiau nei 20 metų patirties turintis teisininkas ir verslininkas, nurodė EKRE atstovai. Jų teigimu, M. Helme padėjėjas yra civilinės teisės bei mokesčių, muitinių ir duomenų apsaugos įstatymų ekspertas, aktyviai dalyvavęs kuriant naujus tranzito koridorius, steigiant gamyklas ir įgyvendinant kelis valstybei svarbius IT projektus.

Per 2017 metais vykusius vietos valdžios rinkimus R. Siemas tapo svarbiausiu EKRE kandidatu Rajės savivaldybėje ir buvo išrinktas į šio rajono tarybą.