A. Lanemanas pakeis lapkričio 9 dieną atsistatydinimo pareiškimą pateikusį ministrą Martą Helme. Vidaus reikalų ministerijos vadovo pareigas A. Lanemanas pradės eiti davęs priesaiką parlamente. Tikimasi, kad ši ceremonija įvyks trečiadienio popietę.

Po Estijos nepriklausomybės susigrąžinimo 1991 metais A. Lanemanas buvo vienas iš šalies gynybos pajėgų kūrėjų, vadovavo virtinei jų padalinių, o nuo 2002 iki 2007 metų vadovavo Gynybos pajėgų vyriausiajam štabui. Po tarnybos ginkluotosiose pajėgose jis dalyvavo kuriant gynybos pramonės sąjungą ir dirbo kovinius robotus gaminančioje įmonėje MILREM. Nuo 2019 metų jis yra parlamento narys.

2001 metais A. Lanemanas baigė Švedijos karališkąją karo akademiją, o 2008 metais – Gynybos studijų tyrimų koledžą Londone.

M. Helme savo atsistatydinimo priežastimi nurodė jam skirtą šalies prezidentės, premjero ir žiniasklaidos kritiką po to, kai jis ir jo sūnus finansų ministras Martinas Helme anksčiau šį mėnesį radijo eteryje pareiškė, kad JAV rinkimai esą buvo suklastoti, o nugalėtoju paskelbtas Joe Bidenas – korumpuotas.

M. Helme tvirtino, kad „giluminė valstybė“ (angl. deep state) padėjo J. Bidenui laimėti, ir pavadino išrinktąjį prezidentą „korumpuotu menkysta“, tačiau nepateikė jokių faktų savo teiginiams pagrįsti.