Pagal lėktuvo serijos numerį ieškotojai nustatė, kad bombonešis buvo numuštas virš Estijos 1944 metų kovo 26-ąją. 

Paieškų klubo narių teigimu, šis radinys yra pats vertingiausias per ketverių metų „Kamerad“ veiklą. Aptikti lėktuvą pelkėje pavyko pagal vietos gyventojų pasakojimus. 

„Seni žmonės pasakojo, kad po karo pelkėje būdavo matyti kyšanti lėktuvo uodega. Kai atvykome į vietą, žinoma, nieko neišvydome. Tačiau pasitelkę magnetinius prietaisus, mes patikrinome visą sektorių ir vienoje vietoje prietaisas užfiksavo anomaliją“, - pasakojo klubo „Kamerad“ vadovas. 

Lėktuvo smūgis į žemę buvo toks stiprus, kad iš jo beveik nieko neliko. Klubo nariai rado du variklius, kelis kulkosvaidžius, taip pat naganą, lėktuvo vado sagtį. Visi daiktai nuo smūgio buvo deformuoti.

Pe-2 yra sovietų gamybos Antrojo pasaulinio karo laikų pikiruojantis bombonešis. Tai masiškiausias Sovietų sąjungoje gamintas frontinis bombonešis. Kabinos konstrukcija suteikdavo lakūnui ir šturmanui galimybę gerai matyti vaizdą tiek priekyje, tiek apačioje. Kad pikiruojant sumažėtų greitis, lėktuve buvo įrengti stabdymo skydeliai iš grotelių, priglausti prie apatinio sparno paviršiaus. Stabdant šie skydeliai būdavo nustatomi prieš oro srovę. 

Pe-2 taip pat pasitarnavo kaip skraidanti laboratorija išbandant raketų greitintuvus. Eksperimentai su skirtingais Pe-2 variantais, kuriuose buvo įrengti raketų prietaisai, tęsėsi iki 1945 metų.
  
Pe-2 buvo vertinamas dvejopai. Viena vertus, tai buvo moderni tų laikų mašina, pasižymėjusi puikiomis skrydžio charakteristikomis, neblogais įrengimais ir automatika. Kita vertus, orlaivį buvo sudėtinga pilotuoti.

Vertinant iš anų laikų taško, šis bombonešis koviniams veiksmams buvo pritaikytas pakankamai sėkmingai. Didelis greitis šviesiu paros metu leisdavo Pe-2 aktyvviai veikti. Nuo 1943 metų patyrę ekipažai šį lėktuvą pradėjo naudoti „pagal paskirtį“, kaip pikiruojantį bombonešį. Praktiškai viso karo metu Pe-2 buvo naudojamas smūgiams iš horizontalaus skridimo arba dalinio pikiravimo.     

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (291)