Per 101 vietą turinčio parlamento neeilinę sesiją už 57 metų T.H.Ilvesą balsavo 73 deputatai. Kad būtų išrinktas prezidentu jau pirmame rate, iškeltas kandidatas turėjo surinkti mažiausiai 68 balsus.

Vienintelis T.H.Ilveso varžovas – 47 metų Europos Parlamento narys Indrekas Tarandas - užsitikrino 25 deputatų palaikymą.

Du balsalapiai buvo pripažinti negaliojančiais, o vienas rastas neužpildytas.

Estijos prezidento postas yra daugiausiai reprezentacinis, tačiau šalies vadovas taip pat oficialiai vadovauja ginkluotosioms pajėgoms ir gali paleisti parlamentą bei skelbti naujus rinkimus.

Talino universiteto politikos analitikas Tonis Saartsas teigė, kad Švedijoje gimęs ir ilgai Jungtinėse Valstijose gyvenęs T.H.Ilvesas yra populiarus kandidatas, nes jis stengdavosi nekritikuoti premjero politikos.

"Daugelis laiko Ilvesą dabartinės centro dešiniosios vyriausybės ruporu", - nurodė T.Saartsas.

A.Ansipo vyriausybė gali pasigirti, jog Estijos ekonomika yra sparčiausiai auganti euro zonoje, kurios nare šalis tapo šių metų sausio 1 dieną. Antrąjį ketvirtį metinis ekonomikos augimas sudarė 8,4 proc., o Estijos valstybės skola yra mažiausia euro zonoje - tai didelis privalumas skolų krizės prislėgtoje Europoje.

T.H.Ilveso pirmąją kadenciją žymėjo trys svarbūs įvykiai: 2007 metais Taline vykusios riaušės, kurias išprovokavo sovietinio "Bronzinio kario" memorialo perkėlimas, gili 2008-2009 metų recesija, dėl kurios smarkiai padidėjo nedarbas, ir euro įvedimas šiais metais.

Daugelis apžvalgininkų giria T.H.Ilveso diplomatinius gebėjimus, kurie padėjo sustiprinti Estijos įvaizdį tarptautinėje arenoje. Tačiau T.H.Ilvesas, kuris 1993 metais atsisakė JAV pilietybės, kad galėtų dirbti Estijos vyriausybėje, nėra populiarus tarp etninių mažumų, kurios sudaro apie trečdalį iš 1,3 mln. šalies gyventojų. Dauguma jų yra etniniai rusai.

T.H.Ilvesas neseniai vykusiuose debatuose su I.Tarandu pareiškė, kad Rusija turėtų būti pašalinta iš Didžiojo aštuoneto (G-8), nes šioje šalyje negalioja įstatymo viršenybė.

I.Tarandas vengė atsakyti į griežtą T.H.Ilveso kritiką, tačiau per savo rinkimų kampaniją ragino stiprinti prezidento galias.