Darbą baigiantis centro kairės premjeras Juri Ratas praėjusią savaitę pradėjo koalicijos derybas su konservatorių „Isamaa“ ir euroskeptiška kraštutinių dešiniųjų Estijos konservatyvia liaudies partija (EKRE), kuri per kovo 3 dieną įvykusius visuotinius rinkimus sustiprino savo pozicijas.

Šiuo Centro partijos lyderio J. Ratas žingsniu, kuris išprovokavo gatvių ir interneto protestus, siekiama užsitikrinti daugumą 101 vietų parlamente ir neleisti vyriausybės formuoti rinkimus laimėjusiai liberaliai Reformų partijai.

EKRE pirmininkas Martas Helme šalies žiniasklaidai sakė, kad jei „valstybė valstybėje, žiniasklaidos kompleksas ir Reformų partija“ sužlugdys koalicijos derybas, gatvėse vyks riaušės.

„Estijoje yra 300 tūkst. žmonių, kurie yra neturtingi ar gyvena ties skurdo riba, kurie nekenčia Reformų partijos, – sakė M. Helme. – Dauguma jų palaiko tris partijas, šiuo metu formuojančias koaliciją. Jei mūsų reikalas žlugs, ir mes numesime degtuką į parako statinę, įvyks sprogimas.“

EKRE vietų parlamente skaičius po rinkimų kone patrigubėjo, partija užėmė trečią vietą po pagrindinių Centro ir Reformų partijų.

Paramą EKRE didžiąja dalimi nulėmė kaimuose gyvenančių estų, kurie jaučiasi palikti nuošalyje po taupymo metų valdant Centro ir Reformų partijoms, nuogąstavimai, sakė politologas Tonis Saartsas. M. Helme viešai reiškė ksenofobiškas, seksistines ir homofobiškas pažiūras, o tarp jo partijos narių yra žmonių, teistų už smurtinius nusikaltimus, ar prijaučiančių naciams.

Dabartinė vyriausybė turėtų atsistatydinti kitą savaitę. Tuomet šalies prezidentė Kersti Kaljulaid turi paskirti kandidatą į premjerus. Ji yra pažadėjusi paskirti Reformų partijos lyderę Kają Kallas.