Departamentas paragino šalies gyventojus elgtis atsargiai, priminė, jog svarbu skiepytis, be kita ko, sustiprinamąja vakcinos doze, ir būtina laikytis socialinio atstumo bei dėvėti apsauginę veido kaukę visuomeninėse patalpose.

„Su pandemija susijusi padėtis sparčiai keičiasi ir Estijoje, ir visame pasaulyje. Pirminiais duomenimis, užsikrėtusiųjų omikron atmaina skaičius vos per kelias dienas gali smarkiai padidėti; panašią tendenciją stebime ir Estijoje. Nors sergamumo lygis Estijoje kol kas yra vidutinis, įvairiose šalyse jau šiandien yra viršyti visi ankstesni užsikrėtimo koronavirusu rekordai“, – pareiškė laikinoji departamento vadovė Mari-Anne Harma.

Pirminiais duomenimis, omikron atmaina yra mažiausiai triskart užkrečiamesnė negu delta atmaina. Užsikrečia ir tie, kas pasiskiepijo ar persirgo koronavirusu. Tačiau skiepai apsaugo užsikrėtusiuosius nuo sunkios ligos formos.

„Tose šalyse, kuriose omikron atmaina plinta ypač sparčiai, vėl didėja ligoninių apkrovimas. Kol kas į ligonines daugiausia patenka nepasiskiepiję žmonės. Sveikatos apsaugos departamentas stebi padėtį, tačiau dabar dar neįmanoma padaryti vienareikšmės išvados, kad omikron atmaina sukeliama liga persergama lengviau. Bet kuriuo atveju nepasiskiepijusiems žmonėms neverta tikėtis, kad naująją atmainą jie atlaikys lengviau negu ankstesniąsias“, – įspėjo M. A. Harma.