Taip teigia Estijos vidaus saugumo tarnyba.

„Tokia pavardė yra, bet svarbu kita, ką reikia suprasti: Vidaus saugumo tarnybos pareigūnui atimta laisvė Estijos teritorijoje, iš ten jis nugabentas į Rusiją. Štai kokia yra tiesa“, – sakė naujienų agentūrai BNS Estijos saugumo policijos atstovas Harrys Puuseppas.

„Šiuo metu mes girdėjome tik oficialiai Rusijos žiniasklaidoje paskelbtus pranešimus. Žinoma, ne viskas ten tiesa. Mes tęsiame darbą“, – pažymėjo H. Puuseppas.

Rusijos federalinė saugumo tarnyba (FST) penktadienį pranešė pasienio zonoje Pskovo srities teritorijoje sutrukdžiusi Estijos VRM saugumo policijos departamento agentūrinę operaciją.

„Rusijos teritorijoje sulaikytas Estijos pilietis, Saugumo policijos departamento Tartu skyriaus bendradarbis Estonas Kohveras“, – sakė naujienų agentūrai „Interfax“ FST viešųjų ryšių tarnyboje.

„Iš pažeidėjo atimta: pistoletas „Taurus“ su šoviniais, pinigai 5000 eurų, speciali technika slaptam garso įrašymui, taip pat žvalgybinio pobūdžio medžiagos“, – nurodė Rusijos FST ir pridūrė, kad E.Kohveras sulaikytas ir atliekami būtini tyrimo veiksmai.

Rusijos portalas lenta.ru šeštadienį skelbia, kad pagrobtas estas siekė gauti slaptos informacijos apie FST, todėl buvo susitikęs su savo agentu, kuris yra Rusijos pilietis.

Portalo šaltinių teigimu, E. Kohveras yra įtariamas šnipinėjimu, neteisėtu sienos kirtimu ir neteisėtu ginklo laikymu.

DELFI primena, kad iš Rusijos atvykę nenustatyti asmenys penktadienį apie 9 val. ryto Estijos teritorijoje ties Luhamos pasienio punktu suėmė Estijos vidaus saugumo tarnybos pareigūną.

Šis pareigūnas, ėjęs savo tarnybines pareigas, susijusias su nusikaltimų per sieną prevencija, buvo suimtas grasinant ginklu, naudojant fizinę jėgą, sakė naujienų agentūrai BNS Vidaus saugumo tarnyboje (VST).

Prieš šį pagrobimą buvo nustatytas radijo ryšio trukdymas bei mesta dūminė granata iš Rusijos teritorijos pusės.

Vidaus reikalų ministras: mūsų siena saugi

Estijos vidaus reikalų ministras Hanno Pevkuras interviu Estijos delfi.ee sakė, kad pareigūnai daro viską, kad kuo greičiau būtų išspręstas sulaikyto pasieniečio likimas ir jis grįžtų namo.

„Noriu visus Estijos žmones patikinti, kad Estijos siena saugoma ir mūsų šalyje yra saugu gyventi. Kalba eina apie incidentą, atsiradusį dėl kontrabandos tyrimo, ir būtent taip jį reikia priimti“, - paklaustas, ar incidentas pasienyje nėra politinis.

Paprašytas patikslinti, ar neina kalba apie rusų provokaciją, jis sakė: „Kalbame apie kontrabandos atvejo tyrimą. Kontrabandos atvejis. Vienintelis incidentas. Ir mes užsiimame jo tyrimu“.

Iki incidento pasienyje tyrė kontrabandos atvejį

Penktadienį Estijos pietryčiuose įvykęs incidentas, per kurį Rusijos FST pareigūnai pagrobė ir išgabeno į Rusiją estų Saugumo policijos (KaPo) bendradarbį Estoną Kohverą, yra pavienis įvykis per operaciją, kuria siekta atskleisti su kontrabanda susijusį nusikaltimą, sakė Estijos vidaus reikalų ministras Hanno Pevkuras penktadienį vėlai vakare per spaudos konferenciją po vyriausybinės saugumo komisijos posėdžio.

Interviu estiškam portalui „Delfi“ jis nurodė, kad penktadienį vakare jam pavyko susisiekti su savo kolega Rusijos ministru; stengtasi rasti galimybę, kad šis incidentas būtų kuo greičiau išspręstas ir pagrobtasis pareigūnas grįžtų į tėvynę.

„Požiūris buvo konstruktyvus“, – pabrėžė H.Pevkuras ir pridūrė, kad sienos kirtimą užfiksavo abiejų šalių pasienio tarnybos.

„Noriu užtikrinti visus Estijos piliečius, kad Estijos siena saugi ir kad Estijos valstybėje saugu gyventi kaip ir anksčiau. Kalbama apie incidentą, įvykusį per vieno kontrabandos atvejo tyrimo operaciją, kaip tik taip ir reikia tai vertinti. Kontrabandos atvejis. Ir mes jį tiriame“, – sakė ministras.

Apie specialiosios tarnybos pareigūno pagrobimą Estijos teritorijoje minėjo ir prezidentas Toomas Hendrikas Ilvesas.

„Aplankiau KaPo. Gavau patvirtinimą, kad šiandien prie Luhamos pasienio punkto įvyko korupcinis įvykis. Dokumentuota. Įvykis buvo Estijos pusėje; jį prisiėmė Rusijos specialioji tarnyba“, – parašė Estijos prezidentas savo paskyroje tinkle „Facebook“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (480)