Naujajai tarnybai, be dabartinių sienos apsaugos uždavinių, dar bus pavesta užtikrinti pasiruošimą krizinėms situacijoms.

Padalinys turės ir toliau užtikrinti sienų apsaugą ir kontrolę, nelegalios migracijos prevenciją, užsiimti gelbėjimu jūrose ir šalies vandens telkiniuose. Jis taip pat vykdys paieškų iš oro operacijas, užsiims jūrų užterštumo nustatymu ir jo likvidavimu.

„Sukūrę savarankiškas sienos apsaugos pajėgas užtikrinsime pasirengimą krizėms ir visokeriopą šios srities valdymą, – per spaudos konferenciją sakė M. Helme. Ministras pridūrė, kad šio pertvarkymo tikslas – sustiprinti valstybės sienos apsaugos pajėgas.

„Dabartinė ekstremali padėtis taip pat rodo, kad pasieniečiai turi būti priešakinėse linijose ir sugebėti atlikti visas savo pareigas, nepaisant krizės“, – kalbėjo jis.

Pasak ministro, Policijos ir valstybės sienos apsaugos departamentas, bendradarbiaudamas su savo partneriais, labai gerai susitvarkė su savo pareigomis per dabartinę krizę, bet reikia stiprinti departamento pajėgumus veikti savarankiškai esant krizinėms situacijoms.

Be papildomos nepriklausomos valdymo struktūros sukūrimo, taip pat numatoma stiprinti pasienio apsaugą, suformuojant policijos ir pasienio apsaugos pajėgų rezervą nepaprastiesiems atvejams, įsigyjant papildomos įrangos ir papildomai apmokant pareigūnus bei stiprinant rytinę sieną, sakė M. Helme.

„Pasienio apsaugos padaliniui vadovaus [departamento] generalinio direktoriaus pavaduotojas sienos apsaugai“, – nurodė departamento generalinis sekretorius Elmaras Vaheras.

Pasak jo, planuojama, kad atskiro pasienio apsaugos padalinio formavimas prasidės per mėnesį.

Pirmiausia atskiru vidaus reikalų ministerijos vadovo įsaku reikia pakeisti Policijos ir pasienio apsaugos departamento statutą, pakoreguoti pareigybių aprašus, kalbėjo E. Vaheras.

Sprendimą dėl Policijos ir pasienio apsaugos departamentui pavaldžių atskirų pasienio pajėgų sukūrimo koalicinės vyriausybės partijos suderino dar praėjusį pavasarį.