Valstybinis Estijos transliuotojas ERR spalio 20 dieną paskelbė informaciją, jog Tartu miesto teismas jau netrukus spręs, ar nesumažinti už šnipinėjimą 12,5 metų kalėjimo nuteisto Hermano Simmo bausmę.

72 metų H. Simmas 2009 metų vasarį buvo pripažintas kaltu perduodavęs Rusijai itin slaptų konfidencialų su NATO reikalais susijusių dokumentų. Nustatyta, kad tokią veiklą jis vykdė nuo 2004 metų – tais metais Estija ir tapo Aljanso nare.

Buvęs Estijos gynybos pareigūnas taip pat buvo pripažintas kaltu Rusijos žvalgybai perdavęs daugiau nei 3 tūkst. su Estijos valdžia susijusių dokumentų.

Vokietijos dienraštis „Der Spiegel“, remdamasis slapta 141 puslapio NATO parengta ataskaita apie šį konkretų šnipinėjimo skandalą, H. Simmą apibūdina kaip šnipą, „per visą Aljanso istoriją savo veikla padariusį didžiausią žalą“.

Kai kuriuose H. Simmo Rusijai perduotuose dokumentuose buvo itin slaptos informacijos apie konfidencialią Aljanso gynybos politiką, „įskaitant šifravimo sistemų įdiegimą, priežiūrą, įsigijimus ir naudojimą“, 2010 metų gegužę rašė „Der Spiegel“.

2009 metų rugsėjį, kai buvo sulaikytas, H. Simmas ėjo Nacionalinio saugumo agentūros prie Estijos gynybos ministerijos vadovo pareigas.