„Mes drauge duosime labai stiprų, vieningą atsaką į Baltarusijos veiksmus. Ji privalo liautis taip elgusis“, – sakė ji žurnalistams prieš ES viršūnių susitikimą.

ES diplomatijos vadovas Josepas Borrellis savo ruožtu pakartojo kaltinimus Minskui naudojantis nelegaliai sieną su ES kertančiais migrantais kaip hibridinio karo „ginklu“.

„Mes matome, kaip migracija naudojamasi kaip ginklu, migrantais naudojamasi kaip ginklu stumiant juos prie Lenkijos ir Baltijos šalių sienų. Turime patraukti Baltarusijos valdžios institucijas atsakomybėn už šiuos veiksmus“, – sakė jis žurnalistams Briuselyje.

Pirmadienį J. Borrellis paskelbė, kad Briuselis parengs priemonių migrantų srautui į ES per Baltarusiją stabdyti ir paragins šalis, iš kurių atvyksta migrantai, nevežti jų į Baltarusiją.

„Apsvarstysime būtinas priemones“, – spaudos konferencijoje sakė jis.

Tuo pačiu J. Borrellis pakartojo, kad ES yra pasirengusi taikyti sankcijas Baltarusijos nacionalinei oro bendrovei „Belavia“.

Lenkijoje, Lietuvoje ir Latvijoje pastaraisiais mėnesiais labai padaugėjo nelegalių migrantų, bandančių iš Baltarusijos patekti į Europos Sąjungą. ES kaltina Baltarusiją dėl chaoso prie bloko sienų, nes ji migrantų neįsileidžia atgal.

Dėl to Lenkijos ir Baltarusijos pasienyje įstrigo daug migrantų; tokia padėtis tęsiasi jau du mėnesius.

Lenkija prie sienos dislokavo tūkstančius karių ir pasienio rajonuose įvedė nepaprastąją padėtį – juose negali lankytis žurnalistai ir nevyriausybinių organizacijų atstovai.

Tarptautinei bendrijai griežtai sureagavus į incidentą, kai Minske buvo priverstinai nutupdytas „Ryanair“ keleivinis lėktuvas ir suimtas juo skridęs opozicijos veikėjas, Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka gegužės pabaigoje pareiškė, kad dabar Vakarų šalys pačios kontroliuos narkotikų kontrabandą ir nelegalią migraciją.

Baltijos šalys kaltina Minską migrantų srautų organizavimu ir vadina tai hibridine ataka.