Savaitgalį gydytojai įspėjo, kad A. Navalnas, kuris šiuo metu atlieka bausmę pataisos kolonijoje ir laikosi bado streiko, gali mirti „bet kurią minutę“. JAV perspėjo Maskvą dėl pasekmių, jei Kremliaus kritikas mirs kalėjime, o A. Navalno šalininkai paragino trečiadienio vakarą visoje Rusijoje surengti masinius protestus.

Sekmadienį JAV prezidento patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Jake’as Sullivanas sakė, kad Kremlius buvo perspėtas dėl pasekmių, jei ponas A. Navalnas mirs.

44-erių metų opozicionierius sulaikytas sausio mėnesį, kai sugrįžo iš Vokietijos, kur buvo gydomas po beveik mirtino apnuodijimo nervus paralyžiuojančia medžiaga. Nuteistas dvejų su puse metų laisvės atėmimo bausme dėl senų kaltinimų lėšų grobstymu, A. Navalnas kovo 31 d. pradėjo bado streiką, reikalaudamas medicininio gydymo dėl nugaros skausmo ir kojų bei rankų tirpimo. Pastarosiomis savaitėmis opozicionieriaus sveikata vis prastėja.

ES spalį įvedė sankcijas šešiems Rusijos pareigūnams dėl pasikėsinimo nužudyti A. Navalną, o vasarį paskelbė sankcijas dar keturiems asmenims dėl jo arešto ir nuteisimo. Prancūzijos užsienio reikalų ministras Jeanas-Yves’as Le Drianas sekmadienį įspėjo, kad tos sankcijos gali būti išplėstos, ir pridūrė, kad Rusija turi prisiimti atsakomybę už disidento sveikatos būklę.

Susitikimo metu ministrai taip pat aptars virtinę kitų klausimų, kaip antai, padėtį Ukrainoje, Libijoje ir Mianmare.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)