„Turkijos vyriausybė šiandien... tikriausiai oficialiai pripažins, jog tai, kas įvyko, yra „karo būvis“. Šie žodžiai buvo pasirinkti labai atsargiai, nes tai tiesiogiai paveiks konvenciją, reguliuojančią plaukimą Bosforo sąsiauriu. Tai reikš, kad karo laivų iš Rusijos plaukimas Bosforu nebebus įmanomas“, – pirmadienį Briuselyje žurnalistams sakė pareigūnas.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis praeitą savaitgalį teigė, kad Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdogans sutiko nepraleisti Rusijos karinių laivų į Juodąją jūrą per Bosforo ir Dardanelų sąsiaurius.

Turkija sekmadienį oficialiai pripažino Rusijos puolimą prieš Ukrainą „karo padėtimi“ ir nurodė, kad vykdys tarptautinę sutartį, suteikiančią Ankarai galimybę apriboti karo laivų judėjimą per sąsiaurius tarp Viduržemio ir Juodosios jūrų.

Ankara vadino Rusijos invaziją „karine operacija“, bet užsienio reikalų ministras Mevlutas Cavusoglu duodamas interviu televizijai „CNN Turk“ sakė: „Tai nebe karinė operacija, o karo padėtis.“

„Be abejo, šiuo atveju – bet kuriai iš jų, ar tai būtų Rusija, ar Ukraina, taikome Montrė sutartį“, – pridūrė jis.

Pagal 1936 metų Montrė konvenciją dėl sąsiaurių statuso, išėjimo į Juodąją jūrą neturinčios šalys privalo iš anksto pranešti apie jų laivų planus plaukti Bosforo ir Dardanelų sąsiauriais. Be to, jų laivai šiuose vandenyse laivai gali būti tik ribotą laiką.

Kaip Juodosios jūros pakrantės valstybei, Rusijai šis konvencija leidžiama siųsti per Bosforą savo karo laivus.

Konvencija taip pat garantuoja laisvą civilių laivų judėjimą šiais vandens keliais tiek taikos, tiek karo metu.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją