„Virusas jau Europoje. Dabar mūsų užduotis – sulėtinti ir sustabdyti jo plitimą“, – sakė Vokietijos sveikatos apsaugos ministras Jensas Spahnas, kolegoms iš 27 Bendrijos valstybių susirinkus į susitikimą.

„Naujoji epidemija jau čia“, – sakė jis ir pabrėžė, jog dabar svarbiausia sulėtinti viruso plitimą, kol kuriami vaistai.

Pasak J. Spahno, kol kas Vokietija nemato būtinybės apriboti laisvą judėjimą tarp šalių Bendrijoje.

Čekijos sveikatos apsaugos ministras Adamas Vojtechas sakė, kad apsauginių kostiumų ir kaukių atsargos yra ribotos ir padidinus gamybos apimtis pirmiausia šiomis priemonėmis turi būti aprūpinami Europos sveikatos priežiūros darbuotojai.

„Bandome vesti derybas su gamintojais dėl rinkos aprūpinimo, bet gamyba yra ribota. Paklausa yra daug didesnė už pasaulinę pasiūlą. Nelengva“, – kalbėjo jis.


Visame pasaulyje naujuoju koronavirusu SARS-CoV-2, sukeliančiu ligą COVID-19, jau užsikrėtė beveik 100 tūkst. žmonių, o daugiau kaip 3,3 tūkst. mirė. Virusas, kurio protrūkis prasidėjo prasidėjo pernai gruodį Kinijos vidurio regiono mieste Uhane, jau pasiekė maždaug 85 valstybes.

Dauguma naujų užsikrėtimo ir mirčių atvejų vis dar fiksuojama Kinijoje, bet virusas sparčiai plinta kitose šalyse. Pagrindinis koronaviruso židinys Europoje yra Italija – čia vos per dvi savaites infekcija pareikalavo 148 gyvybių.

ES pareigūnai akcentuoja koordinuoto reagavimo svarbą. Tačiau didžiosios Bendrijos valstybės Vokietija ir Prancūzija uždraudė medicininių apsaugos priemonių, tokių kaip kaukės ir pirštinės, eksportą.

Austrijos sveikatos apsaugos ministras Rudolfas Anschoberis sakė nenorįs „prieš kameras“ aptarinėti šios politikos.

„Diskutuosime apie valstybių narių pasirengimą... Taip pat aptarsime solidarumo būtinybę“, – sakė ES sveikatos ir maisto saugos komisarė Stela Kirjakides.