Europos Komisija (EK), atsakinga už bloko 800 mlrd. eurų vertės atsigavimo po pandemijos fondo lėšų skirstymą, dar nėra suteikusi finansavimo šioms dviem šalims, verdant ginčui dėl jų demokratinių vertybių.

Kalbėdami ketvirtadienį su anonimiškumo sąlyga, ES pareigūnai teigė, kad artimiausiomis savaitėmis gali būti panaudotas ginčijamas sąlygų mechanizmas, kuris suteikia Briuseliui įgaliojimus įšaldyti finansavimą dėl teisinės valstybės principų pažeidimų, susijusių su ES išlaidomis. Šiai priemonei priešinasi Varšuva ir Budapeštas, kurie savo ruožtu dabar ginčija ją teismuose.

EK vicepirmininkė Vera Jourova reporteriams teigė, kad šis mechanizmas yra „pernelyg brandus, kad nebūtų naudojamas“.

Jei ES patvirtins išlaidų planus, Lenkija gaus 23 mlrd. eurų vertės ES dotacijų ir 34 mlrd. eurų vertės pigių paskolų, o Vengrija – 7,2 mlrd. eurų vertės dotacijų.

Kalbant apie Lenkiją, EK nėra linkusi patvirtinti šalies išlaidų plano, kol jos dešiniojo sparno vyriausybė ignoruoja Europos teismų nuosprendžius dėl teismų sistemos nepriklausomumo.

Tuo metu Vengrijos prašoma įsipareigoti įvykdyti antikorupcijos reformas bei užtikrinti geresnes teismų nepriklausomumo garantijas.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)