Praėjusią savaitę šios buvusios sovietinės valstybės suskubo teikti itin simbolinius prašymus prisijungti prie bloko, kai Kremlius užpuolė Ukrainą.

Šis 27 valstybių narių žingsnis yra pirmasis sudėtingame bloko procese sprendžiant, ar leisti naujoms narėms įstoti, ir tai gali užtrukti daugelį metų.

Ukrainos, Sakartvelo ir Moldovos narystės Europos Sąjungoje paraiškas nagrinės Europos Komisija. ES diplomatai paprašė ES vykdomosios valdžios pateikti nuomonę apie kiekvieną paraišką, pirmadienį tviteryje pranešė Europos Vadovų Tarybai pirmininkaujanti Prancūzija. Prancūzija šiuo metu yra 27-ioms ES valstybėms narėms atstovaujančios institucijos pirmininkė.

Konsultacijos surengtos Ukrainos prezidentui Volodymyrui Zelenskiui paraginus Europos Sąjungą paspartinti Kijevo narystės siekį, atsižvelgiant į Rusijos invaziją į jo šalį. „Įrodykite, kad esate su mumis“, – sakė V. Zelenskis per specialų Europos Parlamento posėdį, sušauktą praėjusią savaitę Rusijos invazijai aptarti. Sakartvelo ir Moldovos paraiškos pateiktos ketvirtadienį.

V. Zelenskis tikisi, kad ES finansavimas palengvins Ukrainos nepriklausomybę nuo Rusijos, tačiau ES valstybės narės skeptiškai vertina Ukrainos siekį paspartinti kandidatės statusą. Stojimas į ES paprastai yra ilgas ir politiškai sudėtingas procesas, kurio metu šalys turi prisitaikyti prie ES taisyklių ir vertybių. ES valstybės narės taria paskutinį žodį dėl narystės paraiškų.

Oficialios kandidatės į ES yra Albanija, Šiaurės Makedonija, Serbija, Juodkalnija ir Turkija. Tačiau derybos dėl jų narystės stringa arba velkasi metų metus.

ES teigimu, kandidatės statusas gali suteikti šaliai apčiuopiamos naudos, pavyzdžiui, padaryti ją patrauklesnę investicijoms, palengvinti prekybos srautus ir užtikrinti didesnį stabilumą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją