"Remiantis naujausiais duomenimis, surinktais iš įvairių šaltinių, egzekucijų Irane skaičius per pirmuosius šių metų penkis mėnesius patvirtina, kad šalis yra viena iš pasaulio lyderių, kuriose vykdomos mirties bausmės", - teigė ES įgaliotinės užsienio reikalams ir saugumo politikai Catherine Ashton atstovas. Pasak jo, K. Ashton yra labai susirūpinusi dėl egzekucijų vykdymo padidėjimo.

K. Ashton vadovauja deryboms tarp šešių galingiausių pasaulio šalių ir Irano dėl jo branduolinės programos. Tikimasi, kad per atnaujintas diskusijas bus išspręstas dešimtmetį trunkantis konfliktas.

Kadangi per praėjusią savaitę vykusias diskusijas nebuvo pasiekta norimų rezultatų, JAV, Rusijos, Kinijos, Vokietijos, Prancūzijos ir Didžiosios Britanijos atstovai birželio 18-19 dienomis Maskvoje dar kartą susitiks su Irano derybininkais.

Teheranas ne kartą buvo kaltinamas dėl žmogaus teisių pažeidimų, susijusių su dažnai taikomomis mirties bausmėmis.

"Neaišku, kodėl dabar tai vyksta, tai gali būti tik sutapimas. Kokia priežastis bebūtų, dabar pats laikas padidinti egzekucijų skaičių, kai likusios pasaulio šalys susikoncentravusios ties branduolinėmis derybomis", - sakė pareigūnas.

Irano žiniasklaida gegužės mėnesį pranešė, kad pakarta buvo 15 žmonių - 14 asmenų buvo kaltinami narkotikų prekyba, o vienas, Teherano teigimu, buvo Izraelio žvalgybos agentūros "Mossad" agentas.