Šiam patruliavimui įnirtingai priešinosi populistų vadovaujama Italijos vyriausybė.

ES diplomatai sutarė, kad kovo 31 dieną pasibaigus numatytam operacijos laikui ji bus oficialiai pratęsta dar pusmečiui, tačiau laivai į ją nebebus siunčiami ir bus vykdomos tik oro misijos bei bendradarbiaujama su Libija.

„Valstybės narės nusprendė šešiems mėnesiams pratęsti operacijos „Sophia“ mandatą laikinai sustabdant laivyno išteklių naudojimą, kol valstybės narės ieško sprendinio dėl (migrantų) išlaipinimo“, – nurodė vienas ES pareigūnas.

ES tvirtina, kad šios misijos dėka kontrabandininkai nebeplukdo migrantų per jūrą. Tačiau dėl Italijos pykčio šios misijos gelbėjimo operacijos prieš metus buvo faktiškai sustabdyta.

Pernai į valdžią Italijoje atėjusi vyriausybė tvirtino, kad neturėtų prisiimti visos naštos dėl jūroje išgelbėtų migrantų. Reikalaudama, kad kitos ES valstybės priimtų daugiau migrantų, Roma uždraudė nevyriausybinėms organizacijoms išlaipinti Italijos uostuose jūroje išgelbėtus migrantus.

Bandymai peržiūrėti operaciją „Sophia“ įstrigo dėl platesnio klausimo, kaip reformuoti ES prieglobsčio taisykles, vadinamąjį Dublino reglamentą, numatantį, kad prašymus suteikti prieglobstį turi tvarkyti Bendrijos šalis, į kurią migrantai pirmiausia atvyksta.

ES bendradarbiavimas su Libija padėjo smarkiai sumažinti į Europą plūstančių migrantų srautus, kurie buvo didžiausi 2015 metais, kai Senasis žemynas susidūrė su rimčiausia migracijos krize nuo Antrojo pasaulinio karo.

Tačiau aktyvistai piktinasi, kad Libijoje kelionės į Europą laukiantys migrantai susiduria su rimtais žmogaus teisių pažeidimais, ir ragina ES nepalikti problemos spręsti Tripoliui.