Vilniuje surengtoje diskusijoje apie Gruzijos integraciją į ES ir NATO dalyvavęs užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius sakė, kad sprendimo atidėliojimas yra nesąžiningas, nes Tbilisis įgyvendino visus Briuselio keltus reikalavimus.

„Mano nuomone, bevizis režimas jums turėjo būti suteiktas jau prieš kurį laiką“, – kreipdamasis į Gruzijos ambasadorę sakė L.Linkevičius.

„Tikimės, kad kitą mėnesį ar spalio pradžioje sprendimas bus priimtas. Turime sulaukti politinio sezono pradžios“, – kalbėjo ministras.

Šią vasarą ES atidėjo galutinį sprendimą dėl bevizio režimo Gruzijai. Anot diplomatų, skepticizmą sustiprino migrantų krizė ir sunkumai derantis su Turkija ir Ukraina.

Gruzijos ambasadorė Vilniuje Khatuna Salukvadzė diskusijoje pabrėžė, kad Gruzija yra padariusi visus namų darbus.

„Lieka tik priimti sprendimą, o politinis kalendorius sutampa su Gruzijos parlamento rinkimais spalio 8 dieną“, – sakė diplomatė.

Rytų Europos studijų centre surengtoje diskusijoje taip pat aptartos Gruzijos galimybės įstoti į NATO.

Daugelis Vakarų šalių dabar tam griežtai nepritaria, bet L. Linkevičius ragino gruzinus būti pasirengusius, nes situacija gali pasikeisti.

„Prieš 2001 metus man buvo sakoma, kad mes niekada netapsime NATO nariais dėl geopolitinių prioritetų. Mano žinutė gruzinams – būkite optimistai, net jei situacija atrodo beviltiška, judėkite pirmyn. Atėjus laikui, turite būti pasirengę“, – kalbėjo L. Linkevičius.

NATO 2008 metais pažadėjo, kad Gruzija ateityje taps NATO nare, bet integracijos procesas sustojo po karo su Rusija.

Atskilusius Abchazijos ir Pietų Osetijos regionus po karo Rusija pripažino nepriklausomomis valstybėmis. Gruzija ir Vakarai juos laiko okupuotomis teritorijomis.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)