Bendrija tai pavadino dar vienu smūgiu karo kamuojamos valstybės suverenitetui.

Kontroversiškas įsakas, kurį trečiadienį pasirašė Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, „yra dar vienas Rusijos smūgis Ukrainos suverenitetui“, pranešime sakė ES diplomatijos vadovės Federicos Mogherini atstovė.

„Laikas, kai priimtas šis sprendimas, iškart po Ukrainos prezidento rinkimų,.. rodo Rusijos ketinimus ir toliau destabilizuoti Ukrainą ir aštrinti konfliktą“, – pridūrė F. Mogherini atstovė.

ES paragino Rusiją „susilaikyti nuo veiksmų, pažeidžiančių Minsko susitarimus ir trukdančių iš naujo visiškai integruoti į Ukrainą šiuo metu vyriausybės nekontroliuojamas teritorijas“.

Vokietija ir Prancūzija ketvirtadienį taip pat pasmerkė Maskvos veiksmus, jų teigimu, pakertančius Minsko taikos susitarimus.

Šiuos susitarimus 2015 metais Baltarusijos sostinėje sudarė Rusijos, Ukrainos, Prancūzijos ir Vokietijos lyderiai.

Minėtą įsaką V. Putinas pasirašė trys dienos po to, kai ukrainiečiai išrinko naująjį prezidentą.

Naujos pasų išdavimo taisyklės galios nepripažintų Donecko ir Luhansko „liaudies respublikų“ gyventojams.

Šiuose separatistiniuose regionuose, kurie atsiskyrė nuo Ukrainos 2014 metais ir yra vadovaujami Maskvos remiamų kovotojų, gyvenantys žmonės dabar galės gauti Rusijos pilietybę per tris mėnesius nuo paraiškos pateikimo.

Kijevas ir Vakarai iš karto pasmerkė šį sprendimą.

Ukrainos išrinktasis prezidentas Volodymyras Zelenskis – trečiadienį rinkimuose triumfavęs komikas – reaguodamas į tokį Maskvos žingsnį paragino Vakarus sugriežtinti Rusijai paskelbtas sankcijas.

Maskva ir Kijevas konfliktuoja nuo 2014 metų liaudies sukilimo Ukrainoje, per kurį buvo nušalinta Kremliaus remta vadovybė.

Po sukilimo Rusija atplėšė nuo Ukrainos ir aneksavo Krymo pusiasalį, o paskui parėmė Rytų Ukrainos, kur konfliktas jau pareikalavo 13 tūkst. gyvybių, separatistus.